Sanacija kanalizacijskih cijevi bez kopanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecka tvrtka IND-EKO d.o.o. i Herculanea u utorak su ispred Arene prezentirali novu tehnologiju sanacije kanalizacijskih cijevi koja bi Puli mogla donijeti revolucionarni ucinak. Naime, djelatnici rijecke tvrtke u svega pola sata CIPP tehnologijom sanirali su 20-metarski cjevovod bez iskopavanja prometnice, odnosno ometanja prometa.

- Na Zapadu se ovakva tehnologija primjenjuje posljednjih 30-ak godina, a njene prednosti su ocigledne. Nema kopanja prometnica i ometanja prometa, a postaviti se mogu razliciti profili cijevi, sve do onih najvecih za kanalizacijske kolektore. Usto, ne oštecuju se ostale instalacije ispod prometnice kao kod gradevinskih radova i kratko je vrijeme sanacije, rekao je na prezentaciji Željko Šmitran, direktor IND-EKO-a, okupljenim predstavnicima Grada i komunalnih poduzeca.

CIPP tehnologija posebno je prikladna za urbane sredine, starogradske jezgre, prometnice i industrijske pogone te se može primijeniti na sve oblike i materijale oštecenih cjevovoda. Sanacija se izvodi u višestruko kracem roku u odnosu na uobicajeni nacin, a s jednog mjesta može se odraditi više dionica. Osim što u radu koristi vlastitu opremu i kadrove, IND-EKO u Lokvama posjeduje i pogon za proizvodnju materijala za CIPP sanaciju cjevovoda.

Ova tehnologija ukljucuje ubacivanje suhe "filcane" cijevi impregnirane smolom u postojeci cjevovod, gdje se izvrce i toplom vodom dovodi do stvrdnjavanja ispunjavajuci unutrašnjost postojeceg cjevovoda. Takvim nacinom otklanjaju se pukotine na cjevovodu, ali i u potpunosti zamjenjuju dotrajali cjevovodi, a sanacija je puno kraca od uobicajenog nacina iskopavanjem.

Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, naznacio je da ce ovu tehnologiju Grad zasigurno primjenjivati u buducim sanacijama postojece infrastrukture, dok je Igor Stari, direktor Herculanee, istaknuo da ce, s obzirom na stari postojeci kanalizacijski sustav u starogradskoj jezgri te probleme s prometom i arheološkim nalazištima, ovakva tehnologija itekako koristiti.


Podijeli: Facebook Twiter