Sanacija ili preseljenje mirovinskog?

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon požara koji je u kolovozu buknuo u zgradi Zavoda za mirovinsko osiguranje na Portarati, prije mjesec dana je s opožarenog dijela odvaljen komad kamenog prozorskog ornamenta čiji su dijelovi zamalo pogodili djevojčicu te je ona u šoku prevezena u bolnicu. Bila je u stanju šoka te s utvrđenim lakšim tjelesnim posljedicama. No, djelatnici Zavoda svakodnevno sa strahom pristižu na posao u zgradu s koje prijeti ozbiljna opasnost. Sa strahom joj se svakodnevno približavaju i roditelji koji djecu dovode u vrtić smješten tik do zgrade. Potencijalna opasnost prijeti i svakom prolazniku tog dijela ulice u najužem centru grada. Kako bi se opasnost izbjegla, dosad nije ništa poduzeto po pitanju osiguranja vanjskog dijela zgrade.

Duže neadekvatan prostor

Još je prije dvije godine, za posjeta Puli, resorni ministar Mirando Mrsić najavio potrebu za preseljenjem Zavoda na novu lokaciju, upravo zbog dotrajalosti zgrade, ali je sve ostalo samo na riječima. Kako otad nema novih informacija što će se i kada poduzeti, odgovor smo zatražili iz Zavoda za mirovinsko osiguranje koja u ovoj zgradi posluje.

"Poslovni prostor u kojem posluje Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Puli, Trg Portarata 3, duže je vrijeme neadekvatan potrebama poslovanja Zavoda, a posebno nakon nedavnog požara. Budući da postoji opasnost od pada oštećene fasade, dok se ne završi provjera i skidanje opasnih dijelova pročelja, postavljena je zaštitna ograda s upozorenjem prolaznicima. Jedan od preduvjeta obnove je odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli vezano uz hitnu sanaciju i popravak dijela građevinske stolarije oštećene u požaru koje je dobiveno 19. studenog 2014. godine, a ovlašteni vještak je izradio elaborat o procjeni štete na objektu, opremi i uređajima, te je u pripremi izrada projekta sanacije objekta.", navodi se u priopćenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Traži se privremeni zakup

Istaknuto je još kako su u tijeku i druge aktivnosti u vezi utvrđivanja stanja objekta i poduzimanja zaštitnih mjera. Što se tiče uvjeta rada radnika i korisnika usluga, u tijeku su pregovori s određenim poslovnim subjektima vlasnicima poslovnih prostora radi privremenog zakupa poslovnog prostora neophodnog za preseljenje većeg dijela radnika dok se ne provede potrebna sanacija i obnova oštećene zgrade.

"Do sada, usprkos nastojanjima i suradnji s Gradom, Županijom i Državnim uredom za upravljanje držanom imovinom, nije pronađen odgovarajući poslovni prostor za smještaj za trajno preseljene Područnog ureda u Puli. Cilj je pronalaženje najpovoljnijeg rješenja u okvirima financijskih mogućnosti Zavoda, koje će biti u interesu korisnika naših usluga i zaposlenika.", stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter