Sanacija divljih deponija novcem EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Pretorskoj palaci u Kopru danas je potpisan je sporazum o partnerstvu u projektu "DIVA", koji se tice sanacije ilegalnih odlagališta otpada i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti. Vodeci partner projekta je Opcina Kopar, a ostali partneri su Istarska županija, gradovi Pula, Umag i Buzet te Znanstveno-raziskovalno središce Univerze na Primorskem, Kopar.

Projekt se financira u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. Ukupna vrijednost je 644.270 eura, a od toga na Kopar otpada 139 tisuca, dok se preostala sredstva otprilike podjednako dijele na ostalih pet partnera.

Iz Operativnog programa IPA koparska opcina, istaknuo je voditelj kabineta župana Tomaž Gantar, vec dobiva sredstva za tri EU-projekta, i to za "Revitas - Revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu", "Parenzana II - Revitalizacija Puta zdravlja i prijateljstva" te "Heritage Live - Živa, oživljena, doživljena kulturna baština".

- Hrvatska ce za dvije godine takoder biti clanica velike europske obitelji, a u meduvremenu nam preostaje da ucimo od slovenskih projektnih partnera, izjavio je gradonacelnik Buzeta Valter Flego, koji se brojnim novinarima obratio u ime hrvatske delegacije.

Na pitanje slovenskih novinara što konkretno Buzet dobiva projektom, Flego je nabrojao tri velika efekta - cišcenje prijavljenih divljih deponija, daljnju edukaciju djelatnika gradske uprave koji ce provoditi projekt i time se osposobiti za provodenje novih EU-projekata te edukaciju mještana i provodenje radionica u školama.

U sklopu projekta "DIVA" hrvatski partneri uspostavit ce interaktivnu pogranicnu GIS bazu koja ce se povezati sa slovenskom bazom podataka o divljim odlagalištima. Ostale prekogranicne akcije odnose se na izradu studije, saniranje divljih deponija, izradu nacrta sanacije, postavljanje informativnih ploca i kamera za nadzor, organizaciju eko-akcija sakupljanja otpada, izgradnju trim-staza, djecjih igrališta i zelenih otoka na mjestu saniranih divljih deponija te edukaciju.

Divlji deponiji u Istri znacajan su problem jer narušavaju stanje okoliša. Po evidenciji opcinskog inspektorata, na koparskom podrucju je 176 divljih odlagališta, dok ih je u Istarskoj županiji, popisom koji je 2006. godine proveden u suradnji s gradovima i opcinama, evidentirano 266, no taj je broj i veci.

Zajednicki problem hrvatskog i slovenskog dijela Istre nedovoljno je razvijena svijest stanovništva o štetnim utjecajima divljih odlagališta na okoliš i zdravlje ljudi. Problem je i što nesavjesni pojedinci otpad ponovno odlažu na vec saniranim odlagalištima, kao i to što se pojavljuju nova. Sanacijom odabranih divljih deponija smanjit ce se onecišcenje tla i podzemnih voda. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter