San Siro kao putokaz

NEMA DVOJBI - Niko Kovač s "kockastima" (A. ČIZMIĆ / CROPIX)
NEMA DVOJBI - Niko Kovač s "kockastima" (A. ČIZMIĆ / CROPIX)

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak u Splitu protiv Italije igra važnu kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj, uoči koje izbornik Niko Kovač nema dvojbi. Jasno je i zašto s obzirom na činjenicu da odavno zna kako ne može računati na stožerne prvotimce (Modrić, Ćorluka, Lovren) i da je imao sasvim dovoljno vremena za odabir adekvatnih alternativa.

Kad je u pitanju Modrićev izostanak, Kovač nema namjeru niti previše mogućnosti otkrivati toplu vodu. Uostalom, momčad koja je jesenas na San Siru bez Modrićeve pomoći odigrala najzreliju utakmicu jedne hrvatske reprezentacije u novijoj povijesti daje mu za pravo na jednak način pripremati utakmicu protiv istih suparnika. U prvoj kvalifikacijskoj utakmici protiv "azzurra" momčad je uslijed neočekivane ozljede najvažnijega igrača doživjela jednu personalnu promjenu (Modrić/Kovačić), ali nije promijenila gard. Dapače, nikad protiv jedne velike momčadi nije izgledala dominantnije.

Ne bude li nekih neočekivanih obrata u Kovačevu pristupu utakmici i nekih nepovoljnih okolnosti, Hrvatska će se sutra na poljudskom travnjaku suprotstaviti Talijanima u osnovnom sustavu 4-2-3-1 s Rakitićem i Brozovićem u ulogama zadnjih veznih igrača i Kovačićem za leđima isturenoga napadača Mandžukića. Kovačeva je namjera jasna kao i na San Siru uslijed Modrićeve ozljede, odabir i raspored veznih igrača ukazuje da Hrvatska u svakom trenutku može računati na kontrolu igre i stvaranje viška u igri prema naprijed. Odstupanje od uobičajena načina igre u idealnim okolnostima očitovat će se u različitim igračkim karakteristikama dvojice najvažnijih igrača (Modrić/Raktić). Unatoč Modrićevu odsustvu, Kovač je, zahvaljujući Rakitiću, stekao rijedak privilegij računati na visoku razinu forme jednog od najvažnijih igrača aktualnog prvaka Europe. U oba pravca. (M. CVIJANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter