San Servolo - istarski Guinness


Kvalitetna i raznolika ponuda je nešto što je neophodno za razvoj jedne turističke destinacije kao što je Istra. Posjet lijepo uređenim vinskim podrumima i kušaonicama ulja je nešto što gostu ostaje u sjećanju i po tome će pamtiti regiju koju je posjetio. No, raznolikost ponude je vrlo bitna, ovo ljeto otvara se prekrasni akvapark nadomak Brtonigle, kad bi se realiziralo još koje golf igralište, bilo bi sjajno.

No, ove godine istarski gosti moći će uživati u prekrasnom objektu, Beer House, koji je nedavno u predgrađu Buja otvorila Bujska pivovara pod brandom San Servolo. Ova investicija je vrlo hrabar potez, stajala je oko četiri milijuna kuna, no braća Grbac i njihov zrman Biondić nisu ni bili svjesni pred godinu dana kada su pokrenuli pivovaru San Servolo koliko će postati popularni i traženi. Tako je pokretanje projekta Beer House samo logični slijed razvoja. Ovaj moderni objekt se proteže na dva kata, u prizemlju se nalazi proizvodni i skladišni prostor pivovare, a na katu su pivnica, pub i terasa kapaciteta 200 mjesta, trgovina sa San Servolo pivom i istarskim delicijama.

Nova pivovara ima kapacitete 250 tisuća litara ili 500 tisuća boca, odnosno 1.000 litara dnevno, što za jednu malu pivovaru predstavlja solidnu količinu. Već u prvoj godini poslovanja ovo istarsko pivo postalo je popularno u velikom dijelu Hrvatske. Do sada sam s vama dijelio svoje impresije o svijetlom i crvenom pivu, a sada dolazi moj pravi favorit - crno pivo. Jako mi se sviđaju crna piva zbog svoje punoće i postojanosti okusa. Jako mi je žao da za posjeta Dublinu nisam stigao skoknut do Guinessa jer je za mene to pivo pojam crnoga piva. Dakle, dragi čitatelji, vrijeme je da probamo ovo kvalitetno tamno pivo.

Pjena piva je postojana i vrlo bogata, lijepo i bogato ukrasi čašu kod točenja iz boce, servirao sam ga u veliku burgundsku čašu. Boja je vrlo tamna poput bronhi bombona, a pivo je gusto. Miris je ugodan, razigran i fin s notom liqurizie, zelenog oraha i mahovine te mokrog drva i žitarica. Kao i kod svijetlog te crvenog  piva, kad u boci ostane zadnja trećina piva, dobro ju je malo zavrtjeti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus.

Na okusu pivo je suho i vrlo pitko, s blagom gorčinom na retro-okusu, a krasi ga  lijepa svježina i trajnost u ustima te ima izvrsnu harmoniju. Ovo pivo odlično paše uz tipična pivska jela kao što su pivske kobasice ili pak pivski gulaš. (Emil PERDEC)

Ime pića: San Servolo premium tamno pivo

Proizvođač: Bujska pivovara

Lokacija: Buje/Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: pivski gulaš

Ocjena: 9/10

Cijena (vpc):13 kn (Brolo Buje)


Podijeli: Facebook Twiter