San Lorenzo investitorima postao neisplativ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnja austrijska vila San Lorenzo, iako na vrlo atraktivnoj poziciji - uz samu obalu na jugu Fažane, preko puta Velog Brijuna - vec godinama stoji prazna i devastirana. Iako se u više navrata najavljivalo njeno potpuno uredenje, od toga zasad nema ni naznaka. Vlasnik vile i okolnog zemljišta je kompanija Proficio sa sjedištem u Zagrebu. Po rijecima Tihane Veletanlic, clanice Uprave, za prvu fazu gradnje ishodovana je dozvola, dok za drugu treba još donošenje detaljnih planova, izdavanje lokacijske te gradevinske dozvole.

"Izgradnju u prvoj fazi planirali smo zapoceti ove godine, ali trenutna globalna ekonomska kriza nam ne ide na ruku, financiranja su skupa i projekt trenutno neisplativ pa cemo vjerojatno pricekati razvoj situacije ili povoljnije financiranje", navodi Veletanlic. Investicija u turisticku zonu San Lorenzo, pojašnjava, ukljucuje rekonstrukciju same vile u mali luksuzni hotel u prvoj fazi, a druga faza je izgradnja još jednog hotela na zemljištu u istoj zoni.

Ukupna investicija okvirno bi se mogla kretati, za obje faze, oko 30 milijuna eura. Proficio je zapravo dionicko društvo koje ima oko 12 tisuca dionicara. Najveci pojedinacni udio od 38,5 posto odnosi se na skrbnicki racun koji drži Raiffeisenbank Austria, dok svaki od ostalih dionicara posjeduje manje od 10 posto dionickog kapitala.

Vila San Lorenzo je na web-stranicama Proficija prezentirana kao "impresivna austrijska gradevina iz 19. stoljeca". Navodi se da je u tijeku prva faza njene pretvorbe u luksuzan mali hotel s pet zvjezdica, vanjskim i unutarnjim bazenom, SPA-om, lounge barom i prvoklasnim restoranom. Pored same vile, kako je navedeno, bit ce izgraden i veci hotel te, u drugoj fazi, zasebne vile na zemljištu iza nje, takoder u vlasništvu kompanije.

S predstavnicima tvrtke Proficio mnogo su puta razgovarali i celnici Opcine Fažana, a uskoro slijede i novi pregovori, saznajemo od donacelnika Radomira Koraca.

- Željeli bismo da pocne realizacija ove investicije koja je od velikog znacaja za fažansku opcinu. Urbanisticki plan uredenja je na snazi, projekti su gotovi, a ništa se nije ni pomaklo. Stalno razgovaramo s njima, želimo da se nešto napravi. Opcina je svoje ispoštovala, donijela urbanisticki plan tog podrucja, no odužilo se. Iako je vila privatno vlasništvo i na njih ne možemo utjecati, nadamo se da ce projekti što prije krenuti u realizaciju, da dobijemo nove turisticke sadržaje, rekao je Korac.

Kako smo vec u više navrata pisali, tadašnja Opcina Vodnjan je još u prosincu 1996. putem javnog natjecaja prodala vilu San Lorenzo poduzecu Potamos za 1,3 milijuna ondašnjih njemackih maraka. Poduzece se nakon sklapanja ugovora, na temelju uplate 50 tisuca njemackih maraka kapare, uknjižilo u zemljišne knjige pulskog Opcinskog suda. Kao garanciju da ce isplatiti ostatak od 1,25 milijuna maraka Potamos je Opcini Vodnjan dozvolio upisivanje založnog prava na te nekretnine.

Buduci da prognanici koji su tamo živjeli nisu napustili vilu, što je bio uvjet, Potamos nije uplatio ostatak prodajne cijene, a u sijecnju 2000. sklopljen je aneks ugovora po kojem se mijenja dinamika isplate.

Nakon što je iz dijela Opcine Vodnjan osnovana Opcina Fažana, odmah po osnutku zatražila je od Vodnjana popis svih prodanih nekretnina, kao i stanje naplate njihove prodaje. Nadalje, Opcina Fažana nastavlja pregovore o procesu kupoprodaje vile s Potamosom. Sudski upisano založno pravo izbrisano je u rujnu 2002., nakon uplate ostatka kupoprodajne cijene, a u studenom vilu Potamos prodaje zagrebackoj tvrtki Luksuzne vile Istre, u kojoj vecinski vlasnicki udio ima Expandia fond.

Kasnije, u listopadu 2003., Državno odvjetništvo ustanovilo je da nije postojala krivicna radnja celnika Vodnjana u prodaji Valbandona jug i vile San Lorenzo pa nije podignuta tužba. Opcina Fažana pak zbog svih ispunjenih obveza tvrtke Luksuzne vile nije imala osnove za tužbu, odnosno za povrat nekretnine.

Proficio je narucio Urbanisticki plan uredenja vile San Lorenzo koji je pocetkom 2008. usvojilo je fažansko Opcinsko vijece. Po njemu, planira se uredenje šest hektara turisticke zone na jugu Fažane, poznatije kao bivša politicka škola, kao i vile. Proficio je pravni sljednik Expandia fonda i preuzeo je vlasništvo nad zemljištem od tvrtke Luksuzne vile Istre, a zapravo je rijec o istim investitorima.

U obuhvatu plana nalazi se i zemljište u vlasništvu Opcine Fažana te države, na kojem se nalazi današnji vatrogasni kamp. Vila San Lorenzo cinila bi osnovu luksuznog turistickog resorta te bi s pomocnim objektima kao ekskluzivni hotel imala 30-ak postelja, uz još 30-ak vila prizemnica te hotel s 140 postelja, ukupno najviše 120 smještajnih jedinica. Plaža bi ostala javna, pristup kompleksu otvoren pješacima, a mol bi imao tri privezišta. Planirani završetak radova bio je 2009. ili 2010. godine. Studija utjecaja na okoliš za podrucje vile prezentirana je u svibnju 2009. i na tome je zasad stalo. (Piše Petra LUKEŽ)


Nekretnine na poželjnim hrvatskim lokacijama
Na web-stranici kompanije Proficio nalazimo da ona "posjeduje nekoliko vecih nekretnina, primarno smještenih na poželjnim lokacijama na hrvatskoj obali. Uz prenamjenu svog sadašnjeg portfelja u luksuzne destinacije, Proficio aktivno traži dodatne prilike za ulaganja u nekretnine.

Proficio vjeruje da Hrvatska u ovom trenutku nudi jedinstvenu priliku za kupovinu iznimno dobro lociranih 'nezamjenjivih' nekretnina, kojima ce se znacajno povecati vrijednost kako se približava datum njenog ulaska u Europsku uniju", navodi se na stranici. Vlasnici su i hotela Rovinj, a o toj investiciji je naš list u više navrata pisao.


Podijeli: Facebook Twiter