San Lorenzo dobiva novo sunčalište

Sanirana obala na udaru valova (Z. STRAHINJA)
Sanirana obala na udaru valova (Z. STRAHINJA)

I najstarije fažansko uređeno kupalište došlo je na red za obnovu - u tijeku je rekonstrukcija plaže San Lorenzo uz istoimenu austrougarsku vilu. Tvrtka Miramare iz Rovinja sanira obalu uništenu djelovanjem valova s juga i zapada izgradnjom temelja, kako bi se spriječila erozija tla, te betonira sunčališta. Ti se platoi pokrivaju grubim betonom da bi se spriječilo klizanje kupača.

Radovi na djelu plaže od mola San Lorezno prema plaži Kampa vatrogasne mladeži trebali bi biti gotovi sutra, saznajemo od djelatnika Miramarea na terenu, a nakon toga očekuju da se presele i nešto južnije prema Bi Villageu gdje je potrebno daljnje povezivanje kupališnih površina.

Održavanje

Fažana u obnovu kupališta San Lorenzo ulaže oko 130 tisuća kuna bez PDV-a, dok prema Programu održavanja komunalne infrastrukture Općina planira ove godine u održavanje svojih plaža uložiti 400 tisuća kuna. Riječ je o javnim, komunalnim plažama Dječje igralište, Bunker, San Lorenzo, plaža Kampa vatrogasne mladeži, Fažana sjever, Crvena vila, Badel i Pineta u Fažani te plaže Valbandon i MUP Valbandon. Uz održavanje čistoće, zaposlenici općinske tvrtke Komunalac brinut će i o vraćanju šljunka u more i ravnanju površina, čišćenju podmorja, sanaciji plaža i šetnica razorenih valovima i vjetrovima s mora, održavanju i postavljanju opreme poput tuševa i svlačionica i ostalo. I ove godine, od sredine lipnja do sredine rujna, planiraju zaposliti najmanje dva spasioca na općinskim plažama.

Plato ispred Badela

Sastavni dio atraktivnih fažanskih plaža su šetnice u koje je Općina u proteklih desetak godina uložila nemala sredstva, a ulaganja se nastavljaju i u ovoj godini. Tako je Programom gradnje komunalne infrastrukture Općina zacrtala izdvojiti 160 tisuća kuna za popločavanje šetnice na Dječjem igralištu u Fažani, čime bi se taj popularni punkt uz obalu povezao sa stazom uz plažu i s obližnjom Alejom maslina. Za izradu projektne dokumentacije za izgradnju platoa ispred bivše tvornice Badel Općina planira izdvojiti 100 tisuća kuna, a još 50 tisuća kuna namijenila je izradi projektne dokumentacije za šetnicu od bivše tvornice do kampa Pineta. Riječ je zapravo o dodatnim uređenjima prostora iako je već i sada kompletna obala općine Fažana, od Hidrobaze, gdje graniči s pulskim područjem, do završetka Pinete prema Peroju, gdje graniči s vodnjanskim područjem, povezana šetnicom i relativno sigurna za pješake. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter