San koji se zajedno sanja - stvarnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogobrojni originalni plakati, fotografije, knjige, posteri, crteži, ali i arhivska, audiograđa, razglednice potpisane od zasigurno najoriginalnijeg umjetničkog para 20. stoljeća Yoko Ono i Johna Lennona, odnosno čitava kronologija njihova umjetničko-glazbenog djelovanja od prvog susreta pa do 1980. godine privukla je ove srijede u novigradsku galeriju Rigo mnoštvo posjetitelja. Unutra pravi gužvanac, pa su brojni posjetitelji otvaranje zanimljive izložbe naslovljene "Yoko Ono & John Lennon - Dreaming Peace" bili primorani promatrati ispred ulaza ili kroz otvorene prozore.

Glazbena revolucija

Nepotrebno je gotovo i spominjati tko su bili Ono i Lennon, jer svi znaju Johna Lennona zajedno s Beatlesima kao začetnika glazbene revolucije koja se dogodila 60-ih godina 20. stoljeća. No, bi li umjetnik, kojeg poznajemo po glazbenim remek-djelima, bio takav da nije sreo Yoko Ono? Izložba Dreaming Peace željela je potaknuti i na ovakvo razmišljanje, a namijenjena je onima koji pripadaju obožavateljima Ono & Lennon djelovanja i stvaranja, kao i širokoj publici s obzirom da je riječ o djelima koji su jezicima masmedijske subkulture postala ikonički primjer preklapanja života i umjetnosti, ili umjetnosti i života, a aktualni su i danas, kao i u vrijeme svog nastanka, rekla je ravnateljica novigradskog muzeja Lapidarium Jerica Ziherl.

Kustosica Francesca Zattoni spomenula je pak kako je Yoko Ono umjetnica i mirovna aktivistica svojim bezgraničnim intelektualnim duhom utjecala ne samo na životno djelovanje Johna Lennona, nego i na razvoj suvremene umjetničke prakse.

Aktivističko djelovanje

Vjerujući u svoju misao da je san koji pojedinac sanja samo san, dok je san koji se zajedno sanja stvarnost, Yoko je uz Lennona pomicala granice društvene i kulturne svakodnevice 60-ih godina. Inspirativnim utjecajem Lennon se uz glazbu posvetio i  umjetničkom i aktivističkom djelovanju. Zajedno su vjerovali u mogućnost stvaranja svijeta kao mirnijeg mjesta, a svojim umjetničkim radom prodirali u različite sfere društvenog djelovanja. Stvaranjem imaginarne konceptualne države koju su nazvali Nutopija, zagovarali su imaginarnu zemlju koja bi živjela prema Lennonovim opjevanim idealima iz Imagine: zemlji bez granica, bez putovnica, zemlji u kojoj bi svi stanovnici 'Nutopije' bili ujedno i ambasadori svoje zemlje. Izložba Dreaming Peace različitom serijom radova subliminalno progovara upravo o takvim idealima te ističe važnost dvaju velikih ikona 20. stoljeća, rekla je Zattoni.

Nakon skromna otvorenja i razgledavanja posuđenih djela iz kolekcije Galleria d'Arte Contemporanea, u kojoj Ono & Lennonova zbirka zauzima posebno mjesto s obzirom na strastvenu ljubav kolekcionara spram rada i života Johna Lennona i Yoko Ono, u parku muzeja Lapidarium trebala se održati i plesna večer naslovljena Power to the people.

Na potonjoj je muzički dvojac svirao sve poznate pjesme Beatlesa, no nitko se nije niti malo trgnuo i zaplesao. Tek tu i tamo netko bi napustio stolac na kojem je sjedio da bi fotografirao performans dvoje mladih koji su glumeći Yoko i Lennona u krevetu promovirali mir u svijetu. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter