"San ili java" Dobre Grnčaroskog u Gradskoj knjižnici

Izložba "San ili java" postavljena u Gradskoj knjižnici (A. KANCELAR)
Izložba "San ili java" postavljena u Gradskoj knjižnici (A. KANCELAR)

U Gradskoj knjižnici i čitaonici postavljena je izložba 15-ak slika Dobre Grnčaroskog "San ili java", u organizaciji navedene knjižnice i Vijeća makedonske nacionalne manjine grada Pule.

Grnčaroski je rođen 1965. godine u Makedoniji. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja odlazi u Zagreb i upisuje studij na Tehnološko-tekstilnom fakultetu, gdje je diplomirao 1989. te magistrirao 2011. Član je Udruženja likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS) i često izlaže na skupnim izložbama, a do sada je ostvario pet samostalnih izložbi.

O njegovim je radovima na otvorenju govorila povjesničarka umjetnosti i magistrica ekonomskih znanosti na Odjelu za kulturu i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile Kristina Tamara Franić. Ona je istaknula da autor radi u tehnici akrila, u mješovitoj tehnici te da je to njegovo slikarstvo apstraktno-organsko, a osnovni elementi izražaja su boja i potez.

- Ekspresivnost slike postiže upotrebom toplo-hladnih boja, onih primarnih i sekundarnih koje slici daju perspektivu i dinamičnost. Naslov izložbe je "San ili java", a time kao da autor preispituje sebe i nas kao publiku što je to stvarnost, a što je java.

U tim apstrakcijama naziru se tragovi ljudskog lica, poput metafore i personifikacije unutrašnjih ja, kazala je Franić u svome sugestivnom izlaganju. Njegov osebujni stil tematski se urezao u pamćenje posjetitelja njegovih izložbi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter