San Francisco: Kvar nije uzrok pada zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzrok pada Boeinga 777 južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku u San Franciscu nije mehanički kvar, priopćio je u nedjelju generalni direktor kompanije koji, međutim, nije htio spekulirati snose li odgovornost za tu nesreću piloti.

- Prema onome što za sada znamo nije bilo nikakvog mehaničkog kvara ili problema s motorima, rekao je Yoon Young-doo i dodao da tri pilota imaju iza sebe oko 10.000 sati leta.

Dužnosnici u američkoj zračnoj luci potvrdili su da je navigacijski sustav poznat kao "Glide Path" koji pilotima pomaže da sigurno slete bio isključen, ali da to nije ništa neuobičajeno po lijepom vremenu. Taj sustav, objašnjavaju dužnosnici, pomaže pilotima pri slijetanju po lošem vremenu, a u San Franciscu je bilo jasno i sunčano, s povjetarcem.

U nesreći su u subotu dvije su osobe poginule, a 182 ih je ozlijeđeno, od kojih 49 teško, nakon što se spomenuti jumbo jet srušio pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku San Francisco i potom zapalio. Poznata su imena svih putnika na letu 214 Boeinga 777 iz Seula, u kojemu se nalazio 291 putnik i 16 članova posade.

Poginule su dvije osobe tinejđerske dobi koje su sjedile u repu zrakoplova.

Do nesreće je došlo dok je zrakoplov slijetao na pistu koja počinje na rubu zaljeva San Francisca. Televizijske snimke pokazuju dijelove zrakoplova na početku piste uz obalu.

Jedan od putnika rekao je kako mu se čini da je zrakoplov dolazio prenisko iznad vode te da je pilot pokušavao dobiti na visini neposredno prije nego što je zrakoplov udario u pistu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter