Samuel Štoković slavodobitnik Trke na prstenac


Titulom slavodobitnika 37. Trke na prstenac koja se održala u nedjelju u Barbanu okitio se Samuel Štoković iz Svetog Petra u Šumi, koji je s pogođenih dvije sride osvojio šest punti što je bilo dovoljno za pobjedu na ovoj poznatoj viteškoj igri. Ovaj 36-godišnjak jahao je na konju Šunda Bunda, a ovo mu je bio jedanaesti nastup na ovoj utrci na kojoj je nagrađen i za najviteškije držanje.

Trku je otvorio Predsjednik države Ivo Josipović koji je ove godine i pokrovitelj.

- Ova je trka na diku Istre i Hrvatske i po značaju je već prešla granice Hrvatske, a svake je godine sve bolja. Želim vitezovima da i danas pokažu da su majstori i da nastave tradiciju svojih djedova i pradjedova, kazao je Josipović pred početak trke na barbanskom trkalištu Gradišću. Odmah do Josipovića sjedio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je 2009. godine prvi otvorio tradiciju dolaska predsjednika na Trku.

- Nadamo se da će Ministarstvo kulture pomoći u obnovi odora konjanika te da će dogodine Trka biti uvrštena na listu nematerijalne baštine Hrvatske, a zatim i na popis baštine UNESCO-a, kazao je načelnik Općine Barban Denis Kontošić.

Budući da je istarski župan Ivan Jakovčić još uvijek na bolovanju, u ime županije prisutne je pozdravio predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac, a predsjednik Društva "Trka na prstenac" Mladen Kancelar poželio je da se tradicija nastavi.

Pred više od tisuću gledatelja prodefilirala je povorka od 15 konjanika natjecatelja, i njihovih kopljonoša te članova časnog suda. Na ovogodišnjoj Trci na prstenac nastupili su, uz pobjednika, vođa Milio Grabrović, zatim prošlogodišnji slavodobitnik Goran Špada, Silvio Učkar, Mario Učkar, Kristijan Kancelar, Andrej Kancelar, Luka Kancelar, Gordan Galant, Petar Benčić, Toni Uravić, Bruno Kožljan, Maksimilijan Rojnić te debitanti Antonio Vale i Sanjin Pliško, a zbog povrede je morao odustati Aleksa Vale.

Gotovo do kraja se nije znalo tko će odnijeti pobjedu i hoće li biti potrebe za pripetavanjem, no nakon što je Štoković nakon druge utrke i u trećoj kopljem uhvatio prstenac u sredinu, bilo je jasno da je osvojio dovoljno za titulu pobjednika dvosatne Trke.

Slavodobitniku Trke na prstenac Josipović je uručio prijelazni štit Predsjednika Republike Hrvatske te prijelaznu nagradu skulpturu ptice "Prstenac" akademskog kipara Josipa Diminića, a ujedno je Štoković nagrađen novčanim bonom 30.000 kune koji je darovala tvrtka ABS. Pobjednik je osvojio je nagradu za najviteškije držanje koju dodjeljuje Hrvatski časnički zbor Istarske županije i Hrvatski autoklub iz Pule. Među posjetiteljima Trke bili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin, dožupan Vedran Grubišić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, predstavnici općina i gradova i direktori brojnih tvrtki koji su ujedno i sponzori. Naravno, tu su bili i predstavnici Društva "Trka na prstenac", predstavnici grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

Osim same trke posjetitelji su mogli uživati u raznim zabavnim, kulturnim i sportskim sadržajima, događaj je već tradicionalno uljepšavala Gradska glazba Lovrana, riječke mažoretkinje, članovi KUD-a Barban i Folklornog društva Pazin te po prvi puta Društvo prijatelja Giostra iz Poreča u svojoj prepoznatljivoj baroknoj odjeći, a cijela je manifestacija završila vatrometom i uz Srebrna krila.

Najznačajnija barbanska manifestacije svake godine okuplja sve više posjetitelja domaćih i stranih, a po broju političara koji se ovdje sjati sve više konkurira Sinjskoj alci. (Pišu Maša JERIN i Petra LUKEŽ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Štoković: Za pobjedu su potrebni sreća i  puno rada

 - Svi smo se trudili da postignemo ovakav rezultat. Ove godine je ta sreća pripala meni i zahvalan sam konjanicima i cijeloj mojoj ekipi. Moramo se boriti na sve načine, bilo je potrebno puno rada, vježbanja i odricanja. Trebam zahvaliti i našem časnom sudu za ovakav rezultat, nekad znaju biti rigorozni, ali bili su korektni, pa je ova pobjeda je i njihova, rekao je slavodobitnik Samuel Štoković kojem su dvije pogođene sride donijele pobjedu.

- Nisam se nadao pobjedi jer sam imao peh da prvi put pogodim prstenac u ništa, ali Trka je ipak završila sretno. Na kraju mi nije zadrhtala ruka, bio sam miran do kraja. Puno smo radili, trenirali i vježbali i rezultat je stigao.

 Jahanje u smjeru sunca nije ga omelo. - Ne znam zašto se jaše prema suncu, takva su pravila, to je tradicija. Nekad zna zasmetati, ali ako je mirna ruka nema problema, zaključio je. (P. L.)

Trku pratili i zlatni olimpijci Cernogoraz i Burić

Trku na prstenac prvi su put posjetili ovogodišnji zlatni olimpijci iz Istre, dobitnik zlatne medalje u streljačkoj disciplini trap Giovanni Cernogoraz i vaterpolist Damir Burić, koji su bili gosti u svečanoj loži te su izazvali oduševljenje brojnih okupljenih posjetitelja.

- Kad sam se počeo baviti streljaštvom, tu sam trenirao, a kasnije sam ovdje često dolazio na natjecanja pa mi je drago biti u Barbanu i posjetiti Trku na prstenac, rekao je Cernogoraz.

Burić je pak rekao da je ugodno iznenađen nadmetanjem na barbanskom Gradišću koje mu je bilo vrlo zanimljivo.

- Dojmovi nakon Olimpijade su se pomalo slegli, iako još u potpunosti nisam svjestan uspjeha, ali postoji osjećaj zadovoljstva, rekao je Burić. (P. L.)   


Podijeli: Facebook Twiter