Samuel Finzi u Dnevniku jednog luđaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Sinoć je pozornica brijunskog ljetnog kina ugostila glumca berlinskog Deutsches Theatera Samuela Finzija koji je upriličio monodramu N. V. Gogolja "Dnevnik jednog luđaka". Predstava je izvedena na njemačkom jeziku uz hrvatske titlove.

Gogoljeva monodrama "Dnevnik jednog luđaka" obuhvaća čitav spektar stanja svijesti, sve do gubitka razuma. Skroman činovnik iz ovog vrlo utjecajnog djela s autobiografskim doticajima, usamljen je i nezadovoljan svojim životom. Sanja o velikoj karijeri i zaljubljen je u kćer svojeg šefa. No, ni ljubav niti karijera nemaju šansu za uspjeh. Nakon razočarenja i činjenice da je u svojoj 42. godini života, naš tragični junak ne podnosi razočaranje te pronalazi utočište u grotesknim i nadrealnim svjetovima.

On konačno bježi i gubi se postupno u paralelnom svijetu te završava u mentalnoj ustanovi gdje biva izložen sirovom i nepredvidljivom nasilju.

Samuel Finzi, miljenik publike berlinskog Deutsches Theater zbog prirodnog talenta za komediju, utjelovljuje ovog Gogoljevog groteskno tragičnog junaka.

Finzi je pokazao izvrsno glumačko umijeće, te je tijekom sat i pol vremena trajanja predstave neprestano bio iznimno koncentriran na ulogu i dočarao najraznija psihička stanja čovjeka - od misaono-depresivne faze pa sve do ludila, pa i do trenutaka kada je to ludilo graničilo s genijalnošću, ali i s autodestrukcijom.

Gostovanje ove predstave omogućilo je brijunsko kazalište Ulysses, a brojna je publika velikim aplauzom nagradila trud i umijeće ovoga glumca u prekrasnoj ljetnoj noći obasjanoj Mjesecom. (Vanesa BEGIĆ/Snimio Saša MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter