Samsung Galaxy S5: Evolucija i revolucija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati svjetski proizvođač mobilnih telefona, korejski Samsung, predstavio je u Barceloni svoj najnoviji smartphone Samsung Galaxy S5, koji su mnogi specijalizirani portali proglasili najiščekivanijim pametnim telefonom godine.

Prve reakcije onih koji su ga mogli isprobati na Mobile World Congresu u katalonskoj prijestolnici ipak pokazuju da očekivanja pothranjivana bezbrojnim glasinama nisu ispunjena do kraja, no i to da se radi o uređaju koji je u ovom trenutku sam vrh ponude. Dakle, evolucija, a ne revolucija u odnosu na dosadašnji krunski smartphone Samsunga, Galaxy S4.

To najbolje možda pokazuje primjer ekrana: ima istu rezoluciju (full HD 1080p) i dijagonalu veću za 3 milimetra (5.1 inch, to jest 13 cm) od GS4. Nešto je teži (15 grama), s malo većom rezolucijom kamere (16 u odnosu na 13 megapiksela, prednja je na 2.1 u oba uređaja).

Najzanimljivija novost od svih na novom uređaju mogla bi postati mogućnost koja se zove Download Booster. Radi se o kombiniranom istovremenom korištenju Wi-Fi i 4G mreže, kako bi se ubrzalo skidanje podataka s interneta. U trenutku dok su uobičajene brzine spajanja na širokopojasni Internet u Hrvatskoj oko 4-8 mb/s, teoretska brzina Download Boostera na GS5 od 600-650 mb/s čini se kao karakteristika iz daleke budućnosti. Svejedno, trebat će vidjeti kako će uređaj funkcionirati u svakodnevnoj primjeni.

Druga velika novost je vodootpornost – na dubinama do jednog metra GS5 se može brčkati i do pola sata. Mali korak za podvodnu fotografiju, veliki za sve one koji su ikad zalili mobitel tekućinom ili ga ispustili u nju.

Ako su vam već ove mogućnosti ubrzale puls, s GS5 možete lako provjeriti i koliko: naime, ovaj mobitel ima senzor koji mjeri otkucaje srca kad se na njega stavi prst i podatke odmah šalje u aplikaciju koja je na njemu već instalirana. Prstom, to jest na osnovu njegovog otiska, mobitel se može i otključati, što dosta znači za zaštitu podataka, kao i za sve oni koji sve teže pamte sve silne šifre i pinove kojima 21. stoljeće obiluje.

Naposljetku, od noviteta valjda izdvojiti posebnu opciju za štednju energije, koja će, u slučaju kad je baterija pri kraju, prikaz na ekranu pretvoriti u crno-bijeli i ostaviti aktivnima samo najnužnije aplikacije koje korisnik prethodno odabere. Ova radikalna mjera uštede trebala bi smanjiti utrošak energije za 50 posto.

Cijena novog Galaxyja S5 još nije određena, a u prodaji će se pojaviti od 11. travnja.

Tehničke karakteristike

procesor: Snapdragon 2.5 GHz

memorija: 2 GB RAM te 16 ili 32 GB na kartici (prima i dodatnu karticu do 128 GB)

baterija: 2800 mAh (21 sat razgovora)

dimenzije: 142x72.5x8.1 mm, 145 g

ekran: 5.1 inch, fullHD 1080p

kamera: 16 MP, prednja 2.1, superbrzi autofokus (0.3 sekunde)

operativni sustav: Android 4.4 (KitKat)

micro USB 3.0 (J. KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter