Šampionsku titulu osigurala sorta slabo poznata Istranima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plaketu za šampionsko ulje 13. smotre ekstradjevičanskog maslinovog ulja "Sv. Elizej" fažanske Agroudruge preuzeo je danas u prostorijama udruge slavodobitnik Drago Kliba. Kako je predsjednik udruge Dario Šuran objasnio, dodjela plakete trebala je biti upriličena na smotri prošle subote, ali je odgođena do bolje prilike uslijed gužve oko kiše.

Drago Kliba, član fažanske udruge, ali inače s Velog Vrha, osvojio je prvo mjesto za ekološko ulje "Santa Katarina", sorte koja se i zove santa caterina, inače česte i rasprostranjene diljem Mediterana, ali gotovo nepoznate u Istri.

- To je ulje, konkretno, stiglo iz maslinika u Filipani. Prošla je godina bila izuzetno kvalitetna, klimatološki, a i isto tako i po količinama maslina. Ulje ove sorte ima specifičnu boju i posebne arome. Po izgledu ploda može se reći da je sorta nešto između buže i ascolane, a sjećam se da je imala randman od 14,7, rekao je Kliba, koji obrađuje oko 500 maslina na Velom Vrhu, u Peroju, Vodnjanu i u Filipani. Drugu nagradu osvojio je Saša Petković, a treće Marijan Pekica, oboje s miješanim maslinovim uljem.

Inače, Fažanci i članovi ovdašnje udruge dugo će pamtiti ovu smotru kao rezultat za maslinarstvo izuzetne 2016. godine.

- Imali smo dvostruko više uzoraka na ovoj smotri u odnosu na lanjsku, a svaki od 53 uzoraka ušao je u klasu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Podijeljeno je 28 zlatnih medalja, 11 srebrnih i šest brončanih. Treba reći da su sva ulja bila blizu zlata, razlika je bila u tek nekoliko bodova, tako da svi sudionici, bez obzira na rezultate itekako mogu biti zadovoljni, rekao je Šuran. Analizu pristiglih uzoraka obavili su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter