Šampionsko tekuće zeleno zlato Istre doteklo iz Truške


Titulom šampiona za najbolje maslinovo ulje na 21. Međunarodnoj manifestaciji o maslini i kvaliteti maslinovog ulja "Tekuće zeleno zlato Istre" u Taru, okitio se Janko Bočaj iz Truška, nedaleko Mareziga blizu Kopra. Na ovogodišnjem ocjenjivanju ulja za najbolje tekuće "Zeleno tekuće zlato Istre" zaprimljena su 73 uzorka iz cijele Istre, od sjevera do juga, njenog slovenskog dijela, do otoka Malog Lošnja, pa sve do Zadra. Ulja su kemijski analizirana u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, a potom su organoleptički ocijenjena, što je sve zajedno rezultiralo sa 58 zlatnih medalja.

- Ulja su odlična iako godina nije bila najjednostavnija. Bila je izdašna, ali kad je došlo vrijeme berbe počela je kiša, koja je uvelike otežavala radove u masliniku. Stoga neki maslinari nisu na u najbolje vrijeme uspeli obrati plodove. Na kraju je sve prebrođeno i može se reći kako je ovo bila jedna od najuspješnijih maslinarskih godina otkako se održava ova manifestacija, kaže Đanfranko Žužić, predsjednik udruge „Olea“, udruge maslinara Istarske županije, koja je pod pokroviteljstvom Istarske županije, Općine Tar–Vabriga i Turističke zajednice Tar – Vabriga uspješno organizirala ovu manifestaciju.

Na pitanje kolika je razlika dobitnika zlatnih medalja s početaka „Zelenog tekućeg zlata Istre“ s današnjima Žužić odgovara:

- Ogromna. Razlike u kvaliteti ulja su velike, a da bi se do toga došlo trebalo je ljude najprije naučiti, ali još je važnije bilo da ljudi prihvate i primijene naučeno.

Pri tomu, smatra Žužić, presudna je bila cijena ulja, jer kada su maslinari shvatili da umjesto 30 kuna po litri mogu zaraditi 100 i više kuna shvatili su da im moderniji načini proizvodnje ulja donose bolju zaradu. No, Žužić ipak s ponosom ističe kako je upravo Tar zaslužan za početak modernog istarskog maslinarstva. Sve je počelo kada je koncem 1970-tih ovdje FAO-a (Food and Agriculture Organization) pokrenuo eksperimentalni i demonstracijski projekt za razvoj maslinarstva i preradu maslina. Zahvaljujući tomu danas se ne samo u Taru već i cijeloj Istri proizvodni odlično maslinovo ulje.

„Zato kada dođete u Tar, ne tražite dobro ulje, jer sramota je ako ne nađete dobro ulje“, kaže Žužić. Poručujući maslinarima da se ne obeshrabre zbog velikih količina ulja na tržištu i da se ne boje da neće moći prodati svoje ulje. Možda treba malo spustiti cijenu, jer činjenica je da se na tržištu nalaze ulja iz drugih krajeva koja se prodaju kao maslinovo ulje iz Istre. Žužić konstatira kako danas, nažalost, glavnu riječ vode prekupci, a posebno naglašava kako je unatoč svim tim velikim nagradama tržište ulja u nas još uvijek neuređeno. Na tržištu se razna maslinova ulja, ponajprije zbog cijene, nude kao istarska. Možda će se nižim cijenama uspjeti smanjiti ponuda ulja iz drugih krajeva, pa će na kraju kupci ipak biti zadovoljni i dobiti pravo maslinovo ulje iz Istre, poručuje Žužić.   

Šampion 21. „Tekućeg zelenog zlata Istre“ Janko Bočaj već 10 godina dolazi u Tar, a u svom masliniku na Dragonji uzgaja 700 stabala maslina. Bočaj uzgaja 21 sortu, od starih domaćih, pa do raznih talijanskih i francuskih koje su zbog niskih temperaturama primjerene našim prostorima.

“Ova je godina bila odlična, rekordna po količini i kvaliteti“ kaže Bočaj inače šampon izložbi ulja u Krasici i Korpu, a u „Biolu“ u Bariju njegovo je ulje uvršteno među 30 najboljih ekološki proizvedenih ulja na svijetu. Izlagao je u Italiji i Njemačkoj, a u Istru redovito dolazi, jer kako kaže ipak smo mi Istrijani, stoga je pobijediti u Istri, gdje se proizvode najbolja maslinova ulja, posebna čast i veliko zadovoljstvo. Njegovo se ulje u Taru redovito nalazi među prvih deset, bio je treći i četvrti, a ovo mu je prvi šampion, zbog čega je izuzetno ponosan.

Cilj manifestacije „Tekuće zeleno zlato Istre“ ponajprije je promidžba maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre, ali i upoznavanje s problemima maslinarstva, a razvila se iz dugogodišnje uspješne suradnje maslinarske struke i udruga maslinara Istarske i Primorsko-goranske županije, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, talijanske provincije Friuli-Venezia-Giulia, Slovenije, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i raznih univerziteta iz Italije. Tako su redovitom popratnom edukativnom programu maslinari imali prigode poslušati predavanje Blanka Sinčić Pulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije o postupku certifikacije „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“ oznaka izvornosti. Poznati tarski arheolog Gaetano Benčić govorio je o maslinarstvu na području Poreštine u rimsko doba. Sara Godena iz Zavoda za poljoprivredu i prehranu, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč ogovorila je o virusima i virozama kao slabo poznatim pojavama u fitopatologiji masline, a tema predavanja Danijele Poljuha, također iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč bila je „Od maslinika do laboratorija i natrag: Znanost i tehnologija u službi (pre)poznavanja naših sorti maslina“. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter