Šampionsko maslinovo ulje s područja Tinjana

Marija i Anđelo Pinezić iz Pinezići pokraj Kringe
Marija i Anđelo Pinezić iz Pinezići pokraj Kringe

Nije neobično kada najviša odličja s maslinarskih smotri stignu u istarsko priobalje, ali jeste kada ih zasluži maslinar iz kontinentalne Istre. Jedan takav, jedini koji se bavi ulikama na području općine Tinjan, dolazi iz sela Pinezići pokraj Kringe, a na nedavnoj splitskoj smotri "Maslina 2014." za ulje od istarske bjelice zaslužio je naslov šampiona u klasi domaćih sortnih ulja.

- Morate doći kad bude priprema za berbu, da vidite kako se objese grane. To je divota, čudo, to morate doživjeti. Ja živim već sada za drugi Split. Mi cijelu godinu živimo za to, ne jedan dan, kaže nam odmah pri susretu Marija Pinezić koja se sa suprugom Anđelom, s velikom ljubavlju, već godinama bavi maslinarstvom u selu koje broji šest ognjišta i veći broj ruralnih vila.

- Mi smo imali masline i od prije, ne znam od kad…Posadio 40-ak stabala, neke talijanske sorte s kojima sam uvijek manje zadovoljan, kaže barba Anđelo, nastavljajući da je u još dva-tri maha polako došao do 530 stabala koliko ih ima sada. "Tu sam već počeo razmišljati o pravoj sorti koja mi je ostala u sjećanju, a koju smo bili izvadili iz zemlje - istarska bjelica. Ona je vrh masline za naše područje. Kod mene se ona potvrdila i u količini i u kvaliteti", priča nam Amđelo.

Kako su se odlučili predstaviti na splitskoj smotri?

- Svake godine idemo samo u Split. Ove naše sajmove ne želim omalovažavati, ali sam više puta bio kao promatrač. Uvijek netko pretendira koji je od tamo da mora dobiti  nagradu. A ča je mene prvi put oduševilo u Splitu? Došao sam iz Istre, za mane ni nidan nikad čuja i stigao san na vrh, kaže barba Anđelo koji smatra da bi se u Istri trebala organizirati jedna jaka maslinarska izložba.

U Splitu je 2010. godine pokupio tri zlata i nagradu Top 20, iduće godine dva zlata, pa onda dva srebra, 2012. su bili spriječeni prisustvovati, premda su prema analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imali odlične parametre, da bi konačno na zadnjoj smotri osvojili dva zlata, kategoriju Top 20 i naslov šampiona. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter