Šampionski med Darka Mociboba iz Karojbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani meda koji se ovog vikenda održavaju u pazinskom Spomen domu okupili su 50 izlagaca - pcelara, proizvodaca meda, vocnih preradevina, ali i one koji se bave proizvodnjom opreme za pcelarstvo i proizvodnju meda.

Ranko Andelini, predsjednik pazinske udruge Lipa, koja je uz Županiju i Turisticku zajednicu središnje Istre organizator ove manifestacije, ne krije zadovoljstvo odazivom pcelara, ali i brojem posjetitelja.

Središnji dogadaj dodjela je priznanja najboljim pcelarima, i to po ocjeni strucnih povjerenstava Agronomskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu i Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica iz Poreca.

Na ocjenjivanju je bilo 58 uzoraka koji su dobili izuzetno dobre ocjene, a o tomu ponajbolje govori dodjela cak 33 zlatne medalje i fantasticna ocjena (99 od 100 mogucih bodova) za šampionski med Darka Mociboba iz Karojbe.

Uz med ocijenjeno je šest medenica - mednih rakija, a zlatom su se okitili Mario Dropulic iz Pule i Marcelo Melon iz Petrovije cija je medica ocijenjena vrhunskom.

Na štandovima se nudi najraznovrsniji med iz raznih krajeva Istre, Gorskog kotara i kvarnerskih otoka. Tu su i razne slastice, kolaci od meda, ali i vocni sokovi proizvedeni na potpuno prirodan nacin, te ljekoviti propolis.

Jedan od trofejnijih istarskih pcelara Gvido Gržetic iz Zarecja, koji je na ovogodišnjim Danima meda dobio dvije zlatne medalje, i to za livadni i med od bagrema, na pitanje kako se proizvodi dobar med, odgovorio je da je to jednostavno jer samo treba prirodu pustiti da odradi svoje, a covjek se što manje treba uplitati u proizvodnju meda u košnici.


Podijeli: Facebook Twiter