Šampionska titula Antolovicima i Lijanovicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najboljim istarskim pršutom na 5. internacionalnom sajmu pršuta (ISAP) koji je u subotu otvoren u Tinjanu proglašen je onaj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antolovic iz Bašici kraj Tinjana, a najboljim dimljenim pršutom s kožom onaj tvrtke Lijanovici iz Širokog Brijega, BiH, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg sajma.

Zlatne medalje u najpopularnijoj kategoriji istarskih pršuta ove godine nisu dodijeljene, ali su zato srebra pripala pršutarnama Dujmovic i Jelenic te tvrtkama Radetic i Pisinium. Broncu je uzeo trgovacki obrt Kod Milana te prošlogodišnji šampion - pršutarna Erman.

U najbrojnijoj kategoriji proizvodaca dimljenih pršuta s kožom, uz šampione Lijanovice, zlato je osvojio drniški Bel-cro trade, dok je srebrna medalja pripala cak sedmorici proizvodaca pršuta: Vodice, Baba delicije, Delicije Marovic, Maran, Mataš, Kulina Nova sela te Badanj-komerc.

Bronce su urucene pršutani Herceg i Smjeli. U kategoriji nedimljeni pršut s kožom natjecala su se tek tri pršutara, a svi su nagradeni srebrom: mesnica-market Žužic, Vecchio Sauris (prošlogodišnji šampion iz Italije) te Vulcano (Austrija). U kategoriji ostalih vrsta pršuta bio je tek jedan kandidat, španjolski Guijelo Iberico, koji je dobio srebrnu medalju.

Pršute je u poreckoj Turisticko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanica bodovalo 15 educiranih ocjenjivaca prema ISO standardima, inace clanovi Udruge senzornih analiticara pršuta. Zanimljivo je da su prvi put na ISAP-u i sami analiticari bili predmet analize.

Naime, na procjenu su im povremeno davani šifrirani, ali istovjetni uzorci pršuta, a ako bi ocjene takvih uzoraka previše varirale, bivali su eliminirani te se njihove ocjene nisu uzimale u obzir, pojasnio nam je Ivica Kos sa zagrebackog Agronomskog fakulteta.

Sve u svemu na ISAP je stiglo cak 29 izlagaca iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Portugala, a štandove su imali predstavnici Eko-parka Istra koji su promovirali novu tinjansku zonu u nastajanju.

U subotnjem programu su i prvenstvo u pljockanju, natjecanje u gadanju glinenih golubova, karate turnir, biciklijada "Od lokve do lokve" i pješacenje "Stazom suhozida".

Slovensko-hrvatska udruga prijateljstva organizira okrugli stol na temu "Prometna povezanost i turizam u funkciji razvoja Istre bez granica" s ciljem povezivanja dviju susjednih i prijateljskih država.

Još u petak održan je 10. festival mladih glazbenika "Zlatni kosir" na kojem je prvu nagradu osvojila Dona Zovic, druga je bila Mirta Krsnik, a treca Kaori Mainenti.

Prvi se put publici predstavio novoutemeljeni harmonikaški orkestar Tinjan koji broji 18 clanova, a nastupili su još mladi clanovi Kumpanije kosirici, mališani iz podrucnog djecjeg vrtica, dok su kate vježbe demonstrirali polaznici karate kluba Tinjan.


Podijeli: Facebook Twiter