Šampioni vodnjanske smotre Delton i Belic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sergio Delton sa svojim vin de rosa osvojio je titulu šampiona na 18. smotri vina južne Istre održanoj u subotu u Vodnjanu. Najbolje bijelo vino je ono proizvodaca Giacometti-Moscarda, a crno Stanka Kancelara. Na smotri je podijeljeno sedam zlatnih te po 12 srebrnih i broncanih medalja i sedam pocasnih. Najviše medalja podijeljeno je za malvaziju.

Na 17. smotri ekstra djevicanskih maslinovih ulja koja se održava istovremeno sa smotrom vina šampionskim uljem proglašeno je ulje od buže Duilija Belica, odnosno tvrtke Olea BB. Podijeljeno je ukupno 22 zlata, 24 srebra i 14 bronci te cetiri medalje u ekstra kategoriji.

Tijekom smotre moglo se posjetiti prvi put otvorene kantine vina i ulja, a otvoren je i nacionalni kolekcijski i maticni nasad domacih i udomacenih sorti maslina. Svecanu vrpcu prerezali su vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic i dekan zagrebackog Agronomskog fakulteta Davor Romic.

Potpisan je i sporazum kojim se regulira gospodarenje nasadom odnosno njime ce zajednicki upravljati poljoprivredna zadruga Vodnjan i Agronomski fakultet. U kolekcijskom dijelu nasada zasadeno je 58 sorti maslina koje potjecu od Savudrije do Konavala, tocnije 348 stabala.

U maticnom dijelu ima pet domacih sorti odnosno 246 stabla. Planira se sadnja još 40-ak sorti u kolekciji odnosno 240 stabala te deset sorti u maticnom dijelu ili 400 stabala. Time bi se zaokružila prica o planiranih 1.200 stabala na 3,7 hektara nasada.

Kolekcijski dio nasada poslužit ce studentima za istraživanja, a maticni za podjelu autohtonih sadnica maslinarima.

U sklopu smotre otvorena je memorijalna zbirka postolara Erminija Vojvode u Trgovackoj ulici jer je on bio jedan od znamenitijih i videnijih gradana Vodnjana. Osim Vodnjanaca, njegovu obucu nosile su gospode i gospoda diljem Europe. U zbirci se mogu vidjeti stari postolarski alati te nacrti izrade obuce.

Nezaobilazan dio smotre bila su i strucna predavanja koja su održali Ivana Radic, ?ani Bencic i David Markovcic s Agronomskog fakulteta, te Edi Pastrovicchio, Andrea Cantore i Franko Fucic.


Podijeli: Facebook Twiter