Šampioni Vina Benvenuti i Bertoša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ima vec osmogodišnju tradiciju, smotra vina u Rakotulama, održana u subotu u sklopu višednevnog sajma kruha, vina i agroturizma, još nikad nije bila toliko masovna. Pedesetak vinara, ponajviše iz opcina Karojba i Motovun, ali i drugih vinorodnih krajeva Pazinštine i središnje Istre, predalo je na ocjenjivanje ukupno 141 uzorak vina.

Kemijska i organolepticka analiza obavljena je u poreckom Institutu za poljoprivredu i turizam, a rezultat je izuzetno dobar: ukupno 16 vina nagradeno je zlatnim medaljama, 41 je zaslužilo srebrnu, a 30 broncanu. Pomalo neocekivano, briljirala su bijela vina, posebno malvazije, dok su crna vina, po kojima su poznata obližnja vinogorja po obroncima doline Mirne, ove sezone ocigledno malo podbacila.

Za malvaziju su zlatne medalje osvojili Vina Benvenuti, Robi Bertoša, obitelj Peruncic (dvije), Dario Sirotic, Kristijan Štenta, Klaudio Tomaz (dvije), Darko Koren, Renato Krulcic i Mario Banko; zlatom za teran okitili su se Robi Bertoša i Damir Vižintin; za crno stolno vino zlatne su medalje dobili obitelj Peruncic i Željko Žikovic, a zlatni refošk imao je Darko Kuzma.

S najviše osvojenih bodova, šampionima ovogodišnje smotre vina u Rakotulama proglašeni su malvazija Vina Benvenuti te teran Robija Bertoše.

Smotra vina u Rakotulama pokrenuta je sa željom da se obogati ovdašnji tradicijski blagdan Sv. Blaža, a u nedjelju se na istome mjestu, u Društvenom domu u rakotujanskom zaseoku Radoslavi, ocjenjivao kruh ovdašnjih domacica i predstavljala gastronomska umijeca srednjoistarskih agroturizama.


Podijeli: Facebook Twiter