Šampioni ulja i vina u Kašteliru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U školskoj sportskoj dvorani u Kašteliru u nedjelju su proglašeni šampioni u proizvodnji maslinova ulja i vina medu proizvodacima koji su sudjelovali na izložbi u povodu Valentinova. Izložba vina održana je 14., a maslinova ulja sedmi put.

Najbolje, šampionsko ulje proizveo je iz sorte leccino OPG Paulišic. Šampionsko vino medu crnim sortama je cabernet sauvignon iz 2008. godine Vina Cossetto. Šampionska malvazija je iz podruma Vina Perun sa Stancije Vodopija, a šampionski chardonnay proizveo je Andelo Brcic. Najbolje nagradano staro vino je malvazija iz 2009. godine Vina Cossetto.

Ove je godine izložba bila znatno manja nego lani - na ocjenjivanje je stiglo po 39 uzoraka ulja i vina. Zanimljivo je da se sve više na ocjenjivanju pojavljuju monosortna ulja (cak 10 leccina i 8 istarskih bjelica), a ocito proizvodaci donose sve kvalitetnije uzorke - podijeljeno je 12 zlatnih medalja, 16 srebrnih i samo tri broncane.

Od uzoraka bijelih vina, šest ih je zaslužilo zlato, 10 srebro, a pet broncu, dok su crna samo dva zlatna, devet srebrnih i cetiri broncana. Jednu od zlatnih medalja dobio je rose cabernet sauvignon AB vina Andela Brcica. Njegova kci Patricija Butkovic ponosno je pozirala s ocevim vinom i napomenula da su rose sorte sve cešce u istarskim podrumima.

Vecinu zlatnih medalja za ulje dobile su sorte leccino. Mario Ferrarin rekao nam je da uvijek odvaja leccino od buže u preradi. Ima 200-tinjak maslina ispod Labinci, a posao je obiteljski, on, supruga i djeca. Iz maslinika dobije izmedu 400 i 500 litara ulja, cijom prodajom poprave umirovljenicke prihode. Veli da ne planira proširivati proizvodnju, jer i ovo što imaju sve teže obraduju, pa posao ostaje na volju djeci.

Mario Ritossa prošle je godine dobio zlato za biankeru, a ove nije zadovoljan plasmanom. Kemijska analiza bila je odlicna, ali je senzorna bila slaba. Ali, maslinik je još mlad, a dobar dio od 170 litara ulja koje je proizveo vec je prodao.

Tijekom dana izložbeni prostor uglavnom je bio prazan, ali se zato predvecer atmosfera popravila - Kaštelirci su uglavnom obiteljski slavili Dan jednog od svojih patrona.


Podijeli: Facebook Twiter