Šampioni smotre Vin de rosa Sergia Deltona i Agroproduktov Salvela aurum

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Šampioni današnjih Dana ulja i vina u Vodnjanu i dobitnici zlatnih medalja s najviše osvojenih bodova su Salvela aurum, Agroproduktovo maslinovo ulje od mješavine sorti buža, lechione, istarska bjelica i leccino, te desertno vino Vin de rosa Sergia Deltona iz Vodnjana. Četiri ulja dijele drugo mjesto i zlatnu medalju prema broju bodova: buža OPG-a Vošten iz Sv. Lovreča, oblica Božidara Badurine s Paga, Agroproduktov lechione te ekološka buža OPG-a Valtera Šarića iz Vodnjana. Najbolja malvazija je Agroproduktova Medea, a šampion među crnim vinima je merlot iz iste firme. Među pjenušcima najbolja je srebrna malvazija vodnjanskog obrta Giacometti-Moscarda.

Degustacije najboljih vina i ulja

U sklopu Dana ulja i vina održana je 23. smotra maslinovih ulja Istre i Kvarnera, na kojoj je ocijenjeno čak 105 uzoraka, dok je na 24. smotri vina južne Istre 41 uzorak razvrstan u četiri kategorije - bijela i crna suha, desertna te pjenušava vina. Manifestacija se odvijala u središtu Vodnjana tijekom čitavog dana, a navečer su nagrađenima dodijeljena priznanja. Posjetitelji su, uz kupnju čaše po 30 kuna, mogli cijeli dan kušati ocjenjivana vina, osobito ona nagrađena. Stručne pak degustacije povjerene su najboljem hrvatskom somelijeru Filipu Saviću koji je ocijenio šest vina s najviše osvojenih bodova.

- Pobjednički Vin de rose proizveden je od prosušene malvazije, od stotinu kila grožđa dobiju se 24 litre vina. Vino je boje jantara, mirisa karamele, badema, smokava i grožđica, a paše uz tradicionalne kolače sa suhim voćem. Vina na smotri svrstao bih u srednju i višu srednju klasu. Istra svojom proizvodnjom može "pokriti" samu regiju, ali i Hrvatsku, kaže Savić.

Komentirajući velik broj osvojenih zlata, Agroproduktov enolog Marko Krstačić kaže da je tvrtka lani obnovila vinski podrum u Vodnjanu, uloživši oko četiri milijuna kuna u novu tehnologiju i opremu. "Poboljšali smo kvalitetu vina, čemu je pridonijela i lanjska izvrsna berba. Zadovoljni smo i količinom od 240 tisuća litara vina. Medea malvazija i merlot više su puta nagrađivani na raznim smotrama. Lani je obitelj Medea dobila novi redizajn, a pridružila su joj se vina chardonnay, teran, cabernet sauvignon i rose u novom ruhu", rekao je Krstačić.

Kad je riječ o šampionskom pikantnom ulju Salvela aurum, dodaje da je nagrađivano u New Yorku, Japanu te nizu domaćih smotri. Njegova kvaliteta leži u jedinstvenom lokalitetu Stare Barbarige, gdje se proizvodilo ulje i za rimske careve. Osim toga, tvrtka je znatno uložila i u nove tehnologije i metode prerade u vlastitoj uljari u Vodnjanu. Na vodnjanskoj smotri još su tri Agroproduktova ulja osvojila zlato koje se dodjeljuje prema broju bodova, dok šampion, osim zlata, osvaja najviše bodova.

Utjecaj tla na maslinovo ulje

U popodnevnim satima dr. sc. Marin Krapac održao je predavanje o očuvanju vode u tlu, navodnjavanju maslina i utjecaju vode na karakteristike maslinovog ulja. Dr. sc. Danijela Poljuha govorila je o laboratorijima, znanosti i tehnologiji u službi (pre)poznavanja naših sorti maslina, dok je dr. sc. Sanja Radeka sudionike uputila u karakteristike malvazije, prepoznatljivog prekograničnog proizvoda. Pokrovitelji manifestacije su Istarska županija i Grad Vodnjan.

Erminio Voivoda - dizajner cipela i biciklist

Posjetitelji su u Ekomuzeju i izlozima Trgovačke ulice mogli razgledati izložbu "Erminio Voivoda - biciklizam" o poznatom vodnjanskom dizajneru cipela čiji je hobi bio - biciklizam. "Pedala! Istrian de Dignan" naziv je "biciklističko-kulturnog druženja" u kojem je bilo moguće sudjelovati uz kotizaciju od 50 kuna, koliko su koštali okrepa, ručak i majica. Postavljena je izložba škaluna za branje ulika, replika kažuna prema kažunima Vodnjanštine Stanka Cetine, a priređen je i program za djecu "Lov na blago".

Na Narodnom trgu lokalni proizvođači nudili su pršut, sir, domaće voće te autohtone suvenire. Prvi put održan je i EXtravergine MTB maraton u suradnji MTB kluba Adrenalina, Turističke zajednice Vodnjana, Sportske zajednice, Grada Vodnjana i Agroturista. Utrka brdskim biciklima odvijala se zapadnim dijelom Vodnjanštine, područjima Barbarige i Peroja. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter