Šampioni Gračišća su Bernobić i Tomaz

Gužva ispred renesansne kule koja se pretvorila u konobu
Gužva ispred renesansne kule koja se pretvorila u konobu

Jedan etablirani istarski vinar - Klaudio Tomaz iz Motovuna i jedan koji tek širi pritvorena vrata kruga najboljih istarskih vinara - Matija Bernobić iz Markovca kraj Višnjana, šampioni su 24. izložbe vina u Gračišću koja se tradicionalno na Vazmeni ponedjeljak odvijala u ponedjeljak krivudavim uličicama starog Gračišća.

Jedna od najboljih godina do sada

Organizacija na visini, a i cilj postignut - da se privuče prave degustatore, a one željne razuzdane fešte usmjeri na večernji koncert. Zato se i ulaz na izložbu odnosno u starogradsku jezgru plaćao 40 kuna bez degustacijske čaše, a 70 kuna sa čašom. U 17 vinskih konoba nudila se 252 vina, a istočilo oko 5.000 butelja. U konobi Špitala su vina nudili gosti iz slovenske općine Mokronog-Trebelno, zatim vinari iz Sv. Ivana Zeline, te iz mađarske Baranje, a u Katininoj kući najvjerniji vinari gračaške izložbe: Bažon, Anđelini, Giancarlo Zigante, Gortan, Bernobić, Adriano Černeka i Zdravko Černeha.

- Bila nam je to jedna od najboljih godina do sada, doduše, s kišom u lipnju i kasnijim sušnijim razdobljem, ali smo sve spasili kvalitetnim održavanjem, hladnom fermentacijom i maceracijom, a kušanjem mošta probrali smo najkvalitetnije uzorke, kaže 27-godišnji Matija Bernobić čija je malvazija "San Marco" (87,67 bodova) jučer ovjenčana titulom najbolje ocijenjenog bijelog vina izložbe. Zlato im je dobila i muškat ruža iz 2015. i drugi uzorak malvazije, a srebro treći uzorak malvazije i refošk.

Tomaz vinski kralj Gračišća

- Još uvijek imamo butelje stare 140 godina, iz vremena kada se naša familija počela baviti vinarstvom. Mene je u taj svijet uveo otac Dante, a sada ja želim da sin Matija, koji mi već dugo pomaže, preuzme sveukupnu proizvodnju, kaže otac Aldo Bernobić dodajući da su prije Drugog svjetskog rata s 30 tisuća čokota proizvodili 400 hektolitra vina koje su plasirali na tržište Trsta.

Uslijedile je nacionalizacija i pad proizvodnje, dok posljednjih desetljeća doživljavaju vinsku renesansu. Sada grožđe njeguju na šest hektara vinograda koji se nalaze na području Kaštelira, Vižinade i Višnjana, a vino prodaju restoranima, gostionicama ili na kućnom pragu.

Najboljim crnim vinom gračaške smotre ocijenjen je merlot Silente iz 2015. godine koji je s 89,33 bodova najbolje vino smotre. Štoviše, u posljednjih sedam godina Vina Tomaz iz Motovuna uzeli su čak četiri šampionske titule u Gračišću: prve godine za merlot, pa teran, predlani za svježu malvaziju, i sada su krug zatvorili ponovno s merlotom. Ove su godine zlatnu medalju dobili i za svoj teran i malvaziju, a srebro za rose i drugi uzorak malvazije. Vrhunski rezultati koji Tomaza iz godine u godinu pretvaraju u vinskog kralja Gračišća. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter