Šampioni Dujmovic i Mataš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pršutana Dujmovic iz Kringe u kategoriji istarskih pršuta i tvrtka Mataš iz Jasenica u kategoriji dimljenih pršuta s kožom šampioni su u petak otvorenog treceg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu. Vlasnici ovih dviju tvrtki, Mladen Dujmovic i Mladen Nekic, šampionske su plakete primili od Edite Volar Pantic, nacelnice sektora za održavanje i kakvocu hrane u Ministarstvu poljoprivrede. Dujmovic je obranio lanjski šampionski naslov, dok je u kategoriji dimljenih pršuta s kožom, u kojoj su se ocjenjivali dalmatinski i hercegovacki pršuti, prekinut dvogodišnji šampionski niz tvrtke MEL - Jakov Lovric.

Od 26 pršuta, uz dvije šampionske titule, tri su proizvodaca nagradena zlatnim medaljama: pršutana Kod Milana iz Vodnjana, pršutana Posedarje i tvrtka Volcano iz austrijskog Auersbacha; tri srebrne osvojili su pazinski Pisinium, pršutana Milohanic iz Tinjana i pršutana Lijanovic iz BiH, dok su broncane zaslužile pršutane Antolovic iz Tinjana, PITIP iz Savudrije, Radetic iz Kringe, Jelenic iz Svetog Petra u Šumi i Pauletic iz Ženodrage, mesnica Žužic iz Krka te dalmatinske pršutane Kulina Nova Sela, Bel Cro Trade, Puntica, MEL - Jakov Lovric i Badanj-komerc.

Kako je pri dodjeli priznanja naglasio predsjednik komisije Ivica Kos, na ovogodišnjem je ISAP-u dodijeljeno znatno više medalja nego lani, što znaci da se kvaliteta bitno poboljšala i samo su nijanse odlucivale o plasmanu. Svecano otvorenje zbog kiše je premješteno u veliki sajamski šator. Opcini Tinjan je suorganizator sajma Udruga proizvodaca istarskog pršuta. Dok druge manifestacije imaju zemlju partnera, ovogodišnji ISAP ima pršut partnera, a to je pršut tvrtke Vulcano iz Auersbacha.

Na kraju kratke ceremonije otvorenja istarski je župan Ivan Jakovcic, ovaj put i u ulozi izaslanika predsjednika Stjepana Mesica, koji je prihvatio pokroviteljstvo nad ISAP-om, istaknuo da je podrucje središnje Istre ucinilo ogromne iskorake i doživjelo preporod, poglavito izgradnjom infrastrukture, ali i unaprjedenjem poljoprivrede i turizma, pa je danas, kazao je, "privilegija živjeti u unutrašnjosti Istre". U subotu i nedjelju sajam ce za posjetitelje biti otvoren od 11 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter