Šampion Vodnjanac Igor Kersan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Igora Kersana iz Vodnjana šampion je 13. smotre Oleum Olivarum, održane proteklog vikenda u Krasici kraj Buja.

Njegovo je ekstradjevicansko maslinovo ulje dobilo najveci broj bodova, a ocijenjena su dosad rekordna 144 uzorka (44 monosortnih) iz Istre, s kvarnerskih otoka, iz Dalmacije i slovenskog Primorja, koji predstavljaju ukupnu kolicinu od 243.290 litara maslinovog ulja.



Ekstra kakvoca je utvrdena za 130 uzoraka, odnosno za više od 235 tisuca litara tog tekuceg zlata. O njihovoj kvaliteti svjedoci i cinjenica da je dodijeljeno 37 zlatnih odlicja (za 57 tisuca litara), 64 srebrnih (148 tisuca) i 20 broncanih (13 tisuca).

Kako je objasnila predsjednica Udruge senzornih analiticara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja dr. sc. Olivera Koprivnjak, da bi se maslinari i uljari prijavili na Oleum Olivarum trebaju proizvesti najmanje 400 litara, a udio slobodnih masnih kiselina u njihovom proizvodu može iznositi najviše 0,8 posto.

Kemijske je analize obavio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, dok je za strucnu ocjenu senzorskih svojstava bio zadužen USAMU, s kojim su suradivali i clanovi panela Znanstveno raziskovalnog središca Univerze na Primorskem iz Kopra.



Posljednjih je pet godina smotra obogacena sajmenim dijelom. Mnogobrojni su posjetitelji tijekom vikenda tako degustirali vrhunska maslinova ulja, ali i mnoge druge domace proizvode – vina, jabucni sok, med, pršut, marmelade, pogledali izložene suvenire, opremu i mehanizaciju te se zabavljali uz kulinarski show u kojemu su sudjelovali Šajeta, poznati kuhari Almo Catlak i Sergio Ražman te bujske vijecnice Regina Gardoš, Jasna Opacak i Željka Hrnic.

Za organizaciju su se i ove godine pobrinuli Mjesni odbor i Zajednica Talijana Krasice uz pomoc bujske Turisticke zajednice i pokroviteljstvo Grada Buja i Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter