Šampion križanski pršut Erman

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najboljim istarskim pršutom na 4. internacionalnom sajmu pršuta koji je u subotu otvoren u Tinjanu proglašen je onaj Igora Ermana, vlasnika pršutarne Erman iz Kringe.

Zlatne medalje
u toj su prestižnoj kategoriji dodijeljene pršutarni Jelenic d.o.o. iz Žminja, pršutarni Kod Milana iz Vodnjana i obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Morena Mekiša iz Vižinade.

Urucene su cetiri srebrne medalje za istarski pršut: obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pršuti Milohanic iz Tinjana, pršutarni Grubišic iz Gracišca, pršutarni Pitip iz Savudrije i pršutarni Antolovic iz Tinjana. Broncane medalje su dobili Pisinium d.o.o. iz Pazina, Radetic d.o.o. iz Kringe i lanjski šampion - Istarski pršut Dujmovic iz Kringe.

Istra je puna simbola

U kategoriji proizvodaca dimljenih pršuta s kožom šampionom je proglašen prosciutto di Sauris iz Italije, a nagradu je preuzeo voditelj proizvodnje te furlanske tvrtke Siniša Grabrovic. Zlatna medalja dodijeljena je Kulini d.o.o. iz Novih Sela kraj Metkovica, a srebrna drniškom Bel Cro tradeu d.o.o. Dodijeljeno je cak sedam broncanih medalja: Badanj d.o.o. iz Drniša, Mataš d.o.o. iz Jasenica kraj Zadra, Baba delicije iz Drniša, Puntica d.o.o. iz Vinjerca kraj Zadra, Pivka d.o.o. iz Rijeke te pršuti Pavic d.o.o. iz Livna (BiH) te Stari Lijan Lijanovica iz Širokog Brijega.

U kategoriji nedimljenih pršuta s kožom nagraden je broncanom medaljom samo Krcki pršut s kostima. Pršute je tijekom cetvrtka i petka u suradnji s brešanskim Centro studi assaggiatori ocjenjivala strucna komisija koju je sacinjavalo cak 17 educiranih senzornih analiticara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na svecanom otvorenju sajma, na koji je stigao citav niz poznatih lica iz politickog i gospodarskog života Istre, u ime domacina posjetitelje je pozdravio tinjanski nacelnik Mladen Rajko, dok je predsjednik Udruge proizvodaca istarskog pršuta Milan Buršic ponovio da ce istarski pršut biti zašticen kao autohtoni proizvod po standardima Europske unije do kraja godine.

Tu je tvrdnju potvrdila i ravnateljica Uprava za sigurnost i kakvocu hrane nadležnog ministarstva Jelena ?ugum naglasivši da ce to biti prvi takav hrvatski proizvod (oznaku izvornosti vec je dobila paška sol, a u proceduri su još paški sir, slavonski kulen, drniški pršut i cetinski sir op.a). ?ugum je iskazala zadovoljstvo što ISAP iz godine u godinu prerasta granice županije i države.

"Istra je puna simbola, od Arene u Puli, Pazincice u Pazinu, Kaštela u Balama", kazao je na otvorenju istarski župan Ivan Jakovcic pozdravivši pritom prisutne Borisa Miletica, Renata Krulcica i Plinija Cuccurina, dodavši da je Istra prepoznatljiva po brojnim gastronimskim specijalitetima, ali da je pršut od davnina ipak nešto posebno.

"Nikada biš pršut naceja samo za najboljega covika. Forši jedan put na lito, a forši nanke jedan put na lito", podsjetio je župan na obicaje u nešto skromnijim vremenima. Simbolicko otvorenje ISAP-a bilo je baš rezanje prvih feta pršuta koje su izrezali bivši tinjanski nacelnik Vlado Ivetic, župan Jakovcic i Siniša Grabrovic iz furlanske pršutarne Sauris koja je ovogodišnji partner ISAP-a.

Na pozornicu se zatim popeo Mirko Cetinski promoviravši novu prigodnu pjesmu "Tinjanski pršut", ciji je tekstopisac Daniel Nacinovic, a skladatelj Bruno Krajcar. Tijekom svecanog otvorenje startala je biciklijada "Od lokve do lokve", pješacenje stazom suhozida, a nastupila je i foklorna skupina Kumpanija kosirici.

O povezivanju Hrvatske i Slovenije
Održan je okrugli stol hrvatsko-slovenskog prijateljstva koji je organiziralo Društvo za slovensko-hrvaško cezmjeno sodelovanje in druženje te Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva. U raspravi su sudjelovali saborski zastupnik Damir Kajin, slovenski zastupnik Marijan Križman, slovenski ministar prometa Patrick Vlacic te djelatnik Slovenskih željeznica i prometni strucnjak rodom iz Istre Josip Orbanic, a tema je bila kako pospješiti željeznicki promet izmedu Hrvatske i Slovenije, odnosno kako ekonomski iskoristiti povezanost Istre sa slovenskom željeznickom mrežom.

ISAP je zapravo poceo dan prije svecanog otvorenja radionicom europske suradnje pod nazivom Inkult, izložbom kosira, kate demonstracijama karate kluba Tinjan te festivalom mladih glazbenika Zlatni kosir, koji vec deveti put organizira tinjanska udruga Krug. Prvu nagradu djecjeg festivala osvojila je vec poznata Mirta Krsnik iz Pazina, druga je bila Dona Zovic iz Svetog Petra u Šumi, a treci Alan Šuran iz Tinjana. Nagradu za najboljeg sviraca osvojio je Matko Kotiga.


Podijeli: Facebook Twiter