Šampion 12. Dana meda u Pazinu med Vinka Dantinjane

Odličan med dobro se prodavao
Odličan med dobro se prodavao

U sklopu 12. Dana meda u Pazinu održano je i 21. senzorsko ocjenjivanje meda provedeno na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i u specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Ocjenjivanju su bila izložena 22 uzorka meda, a titulu šampiona ponio je med od medljikovca Vinka Dantinjane, koji je po ocjeni stručnjaka, nakon kemijske i organoleptičke analize dobio 20, od 20 mogućih bodova. Uz njegov, zlatom je ocijenjen med od medljikovca iz pčelinjaka Fredija Petrovića, Ane Štoković i Bogdana Komparića, potom lipov med Daria Vežnavera, Darka Korena, Lorene Šestan i Arduina Bubole, cvjetni med Edija Tankovića i bagremov med Eđidija Benčića. Osim spomenutih zlata pet je medova ocijenjeno srebrom, te pet broncom.

Čestitajući nagrađenim pčelarima pazinski gradonačelnik Renato Krulčičić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović i Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina, glavnog organizatora Dana meda istakli su značaj ocjenjivanja meda poglavito s toga što se na taj način iz godine u godinu povećava njegova kvaliteta. Anđelini je primijetio kako se u posljednjih nekoliko godina broj uzoraka meda predanih na ocjenjivanju smanje po količini, ali i raznovrsnosti. To svjedoči o lošim pčelarskim godinama koje su se zaredale u proteklom razdoblju, ali i nedostatak raznovrsne paše za pčele. Stoga se Anđelini i Antolović zalažu za sadnju medonosnog bilja, ali u dosadašnjim nastojanjima kao jedan od probleme ispriječilo se neobrađeno, bolje rečeno zapušteno, državno poljoprivredno zemljište. Osim toga na tržištu se nudi med neprovjerene kvalitete, stoga je Udruge pčelara Lipa iz Pazina s Upravnim odjelom za poljoprivredu Istarske županije pokrenula zaštitu izvornosti istarskog meda. Anđelini vjeruje kako će se iduće godine na 13. Danima meda u Pazinu naći i izvorni Istarski med, tada će moći garantirati da je to pravi med iz Istre. Šampion Vinko Dantinjana, pozvao je na kraju sve pčelare da daju svoj med na ocjenjivanje, jer samo stručna analiza može odrediti pravu kvalitetu meda.

Kao popratni program Dana meda održan je i okrugli stol "Domaće od malih nogu" gdje se raspravljalo o stvaranju preduvjeta za uvođenje, odnosno povećanje potrošnje lokalnih poljoprivrednih proizvoda, u prehranu polaznika odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji. Uvodno izlaganje o lokalnim proizvodima na jelovniku Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin, održala je Vesna Rusijan, ravnateljica ove ustanove. O vrijednosti konzumacije lokalno proizvedene i uzgojene hrane govorila je nutricionistica Mihela Dujmović, a o javnozdravstvenoj osnovi projekta govorio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. O proizvodnji hrane u Istarskoj županiji i perspektivama govorio je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije, a o mogućnosti razvoja inicijative s aspekta Ministarstva poljoprivrede je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Hrvatske.

Nakon predavanja slijedila je tijekom koje je zaključeno kako postoji obostrano zanimanje za ovakav projekt. Međutim, postoje administrativni problemi vezani uz provedbu javne nabave, kontrolu kvalitete i ispravnost proizvoda. Sudionici su upoznati s mogućnošću sufinanciranja projekta iz Fonda za regionalni razvoja, a Ivančić je u ime Ministarstva projektu dao punu potporu, ali kao što se u više navrata jučer na Danima meda moglo čuti nužno je udruživanje proizvođača. Posebno je istako veliki značaj ovog doista jedinstvenog i originalnog projekta, na smo na razini Istre već i cijele Hravtske, stoga je oduševljeno poručio kako bi ovu vrijednu zamisao trebalo patentirati.

Projekt, koji je oduševio Ivančića, u partnerstvu će provoditi lokalne akcijske grupe s područja Istarske županije dakle: LAG Središnja Istra, Sjeverna Istra, Istočna Istra i Južna Istra uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

U Dane meda organizatori od prvog dana kroz literarne i likovne radove uključuju i najmlađe, učenike istarskih osnovnih škola. Kao i obično odaziv je velik, a sudjeluju učenici iz raznih krajeva Istre, kojima se na Danima meda uručuju priznanja za najbolje radove. Ove su godine za literarne radove nagrađeni: David Ravnić iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Čepića s mentoricom Mikelom Banko Lukšić za uradak "Pjesma o medu" i Nina Kramar iz OŠ Veli Vrh Pula s mentorom Igorom Jovanovićem za pjesmu "Med za vajk". Među likovnjacima prve nagrade su ponijeli Leopold Licul za uradak "Pčelice veselice" iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Čepića s mentoricom Alenkom Benković i Grorija Divjak iz TOŠ Bernardo Parentin za sliku bez naziva, pod mentorstvom Roberta Cimadora.  

(Zapisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter