Šampinjoni štite od tumora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svaka biljka u sebi nosi hranjive i ljekovite vrijednosti. Koje tocno, polako nam otkriva moderna znanost, koja je ovaj put dokazala da su šampinjoni antikancerogeni.

Znanstvenici odavno znaju da odredene vrste gljiva imaju antitumorski ucinak. Medutim, što je s lako dostupnim bijelim šampinjonima? Najnovije istraživanje pokazalo je i da bijeli šampinjoni poticu aktivnost kriticnih stanica u imunološkom sustavu organizma.

Šampinjoni poticu imunološki sustav povecavajuci proizvodnju proteina koji se bore s uzrocnicima bolesti. Spomenute gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sustava klasificirane kao dendriticke stanice. A one mogu proizvesti bijele krvne stanice poznate kao T-stanice koje su odlucujuce za jak i zdrav imunološki sustav.

Dendriticke stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendriticke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Efekt podizanja imuniteta zahvaljujuci šampinjonima povezan je s njihovom kolicinom – dakle, više gljiva - izraženiji imunološki odgovor. Strucnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguce suzbiti rast tumora dojke kod žena.


Podijeli: Facebook Twiter