Samozatajan autor s istarskog sjevera

Kolege za Sinčićev 80. rođendan (Dejan ŠTIFANIĆ)
Kolege za Sinčićev 80. rođendan (Dejan ŠTIFANIĆ)

U povodu 80. rođendana Miroslava Sinčića, pjesnika, književnika, novinara i urednika, u prostorima Istarskog ogranka društva hrvatskih književnika održan je prigodni program, gdje su kolege književnici i ostali suradnici govorili o njegovom životu i djelu, ili pak jednostavno čitali neka od njegovih djela.

Brojni projekti

Program je započeo čitanjem Sinčićevih stihova u interpretaciji kolege pjesnika Vladimira Pernića, a potom je dr. Boris Domagoj Biletić, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika kazao da je sam Sinčićev rođendan dobra prilika da prijatelji govore o njemu, jer je Sinčić vrlo samozatajan.

Prof. dr. Miroslav Bertoša prisjetio se susreta sa Sinčićem prije 60 godina, a govorio je i o vremenu kada su jedan i drugi bili u uredništvima raznih časopisa koji su tu izlazili. Bertoša se u svome izlaganju prisjetio kontinuiteta suradnje sa Sinčićem, te činjenice da kada ga je upoznao, već je bio pjesnik.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner svoje je misli posvećene Sinčiću započela prisjećanjem na 1977. godinu kada je iz Zagreba došla tražiti posao i kada joj je Sinčić u zgradi Istarskog narodnog kazališta rekao "za tebe posla u ovom trenutku nema, niti će ga uskoro biti", što ju je, kako veli, navelo da se još više potrudi i krene još intenzivnije raditi. Kasnije je sa Sinčićem surađivala na raznim projektima, a posebno joj je drag bio projekt izrade monografije Renata Percana.

Regina Percan, udovica Renata Percana pročitavši jednu Sinčićevu pjesmu prisjetila se prijateljstva njezinog pokojnog supruga i Miroslava Sinčića koje je trajalo više od 50 godina, dok je kolega novinar, urednik i publicist Mate Ćurić kazao da mu je Sinčić otkrio Istru te da mu je bio svojevrsni mentor. I pjesnik, publicist, novinar te kantautor Daniel Načinović imao je lijepe riječi za Sinčića uz nadahnuto čitanje nekoliko njegovih pjesama, a Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen također su pročitali njegove uratke ističući i važnost međugeneracijske komunikacije.

Emotivni stihovi

Vrlo emotivno bilo je i čitanje Sinčićevih stihova zahvaljujući Nadi Galant, koja je rekla da su neki Sinčićevi stihovi obilježili njezino odrastanje, dok je Mate Marković, čelni čovjek zagrebačke tiskare Grafomark naglasio "božji je dar što ga imate i što ga imamo", a o Sinčićevim ljudskim kvalitetama govorio je i dizajner i djelatnik u kulturi David Ivić.

Skromno, s tek nekoliko riječi nazočnima se obratio i sam Sinčić ističući važnost i kvalitetu Istarskog ogranka DHK-a. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter