Samoljepljivo osvježenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kreativnost je uvijek dobar životni partner, pogotovo u doba kada je kupovna moc gradana sve manja i kada si ne možemo priuštiti da teško zaradeni novac trošimo na moderne novitete koji uljepšavaju naš dom. Svatko od nas voli mijenjati sitnice u domu, osvježiti prostor u kojemu boravi nekim novim detaljem ili jednostavno zamijeniti koji komad namještaja ili kucanski aparat koji gleda svakodnevno vec godinama.

Ukoliko želite promjenu, a ne želite izdvojiti veci iznos, osvježite svoj stan dekoracijama koje ste izradili sami uz mali trošak. Obnovite stari hladnjak, ormar, vrata, kuhinjski element ili neku drugu površinu i udahnite im novi život dekoracijama po vlastitoj želji i u bojama koje su vam najmilije.

Osmislite svoje oblike ili ih jednostavno kopirajte s neke ilustracije ili internetske stranice, izrežite ih iz samoljepljive folije (ili tapete) i uživajte u novom stanovniku vašeg doma.



Da biste dekorirali hladnjak, primjerice, potrebno mu je prvo izmjeriti vrata (ili stranicu na koju želite postaviti dekoraciju). Ucinite to precizno, pogotovo ako želite da vam dekoracija naliježe na rubove, a imat cete i manje škarta od kupljene folije (prodaje se u roli, na metre, obicno širine oko 60 cm) ako unaprijed odredite dimenzije vaše kreacije. Zatim nabavite foliju u boji (bojama) koja vam najviše odgovara. Na tržištu postoji citava paleta boja, tako da vam izbor nije ogranicen, a u ponudi su i folije zlatnog i srebrnog sjaja ili pak one koje izgledaju poput imitacije brušenoga stakla, idealne za ukrašavanje prozirnih površina.

Na poledini folije iscrtajte (ili kopirajte unaprijed pripremljene) oblike te ih pažljivo izrežite skalpelom ili škarama. Ukoliko ste vješti u kompjuterskim programima za crtanje ili imate prijatelja koji se u njima dobro snalazi, svoje remek-djelo možete osmisliti u nekom od vektorskih programa te zatim foliju izrezati na za to predvidenom stroju (cutteru). Za uslugu i cijene rezanja folije raspitajte se na mjestima koja nude printanje ili plotanje ili pak u obrtima koji izraduju reklamne natpise i majice. U ovom slucaju nemojte foliju kupovati prije nego što se savjetujete s osobom koja ce vam je rezati, jer rad s cutterom zahtijeva nešto više manevra od onoga skalpelom ili škarama, stoga ce vam trebati koji centimetar folije više.

Nakon što je kreacija završena i folija izrezana, treba je zalijepiti na mjesto koje ste izabrali. Imajte na umu da je uvijek lakše zalijepiti komade folije nešto manjih dimenzija, pogotovo ako ste pocetnik. Površinu na koju cete lijepiti foliju ocistite i dobro posušite. Najbolje alkoholom ili nekim drugim sredstvom koje skida masnocu, ne ostavlja tragove i brzo hlapi s površina. Foliju zatim zalijepite na površinu, pazeci pritom da je ne oštetite, razvucete ili izgužvate rubove. (Na tržištu postoji i pomocna prozirna folija koja služi za transferiranje samoljepljive folije na druge površine. Raspitajte se tijekom kupovine.)

Kada je zalijepljena, moguce je da vam ispod površine folije ostanu mjehurici zraka. Uzmite mekanu krpu i njome lagano trljajte površinu od mjehurica prema krajevima folije istiskujuci zrak prema vani. Ukoliko su neki od mjehurica tvrdoglavi i ne uspijevate ih se riješiti, ne ocajavajte. Uzmite oštar skalpel ili iglicu i njome probušite mikroskopsku rupicu u foliji na mjestu gdje je mjehuric. Zatim ponovite postupak s krpom i mjehuric ce zasigurno nestati. Rupica se na površini nece vidjeti, a vaša ce kreacija zablistati punim sjajem i bez nedostataka. Uživajte u stvaranju!


Podijeli: Facebook Twiter