Samohrana baka traži pomoć za svog 11-godišnjeg unuka

Samo kod spomena svog unuka baki Slavici Petrić krenu suze (M. ANGELINI)
Samo kod spomena svog unuka baki Slavici Petrić krenu suze (M. ANGELINI)

Točno 11 godina prošlo je otkad je, danas 60-godišnja, Slavica Petrić odlučila preuzeti brigu o svom unuku. Tada u radnom odnosu u pulskoj bolnici nije niti sekunde dvojila i zauzela je mjesto majke koja nije željela čuti za njega te uzela porođajni dopust da bi ga mogla odgojiti kao vlastito dijete. Danas 11-godišnjak, vraća joj to na svoj način, lijepo je odgojeno i mirno dijete, dobar je učenik, marljiv i pristojan, ali život ovu malu zajednicu svejedno nije mazio.

Mjesečno žive od 1.200 kuna

- Takovo dite nećete naći nigdje, ni u jenoj školi. Nema takvog na svitu! Ja ga samo lipo učin i on je stvarno dobar, tim nas je riječima nona Slavica dočekala na vratima malog kućerka na adresi Šijanska cesta prema stanciji Peličeti. Pri samom spomenu unuka, koji joj je dodijeljen odlukom Centra za socijalnu skrb, krenu joj suze, ali ona, kaže nam, neće odustati - zbog njega.

Osim brige za malog unuka, Slavicu Petrić pogodile su i brojne nedaće. Operirala je rak, četiri puta operirala je i kralježnicu, a upravo ovih dana vratila se s još jednog zahvata, ovaj puta na nozi. Kaže da je okidač za njeno stanje vjerojatno bila obiteljska situacija, djeca koja su otišla od kuće, unuk koji je ostao njoj na brigu jer mamu nikada nije niti upoznao, invalidska mirovina u koju je morala otići zbog bolesti te u konačnici mala primanja zbog kojih jedva spaja kraj s krajem. Tako joj sada od 1.800 kuna mirovine ostane svega 600 (dio ide za odvjetnika koji pokušava ostvariti alimentaciju od unukovih roditelja, a dio za kredit koji otplaćuje također za njih). Mali unuk dobiva doplatak, a od siječnja ostaje bez dijela prihoda te će i za njega dobivati tek oko 600 kuna.

Iako je od Centra za socijalnu skrb dobila tisuću kuna za opremanje školarca, ipak je kaže morala nekoliko tisuća kuna ići u minus da bi mu kupila sve što mu je trebalo, od patika i trenerke do bilježnica i ostalog što učeniku 5. razreda minimalno treba. Od Crvenog križa dobiva pakete hrane, pomaže i patronažna služba koja je obilazi, ali uz nemale troškove života moli za pomoć, pogotovo za unuka.

Lijepo odgojeno dijete

- On ima 11 godina i trebala bi mu svakako roba, možda koja trenerka i patike broj 37,5 ili 38. Možda koji lancun (plahtu) ili ponjavu (prekrivač) prije nego dojde zima. Ja bin delala da moren, ne bi tu sidila i nitko živ tom ditetu ne bi treba, ali ne morem, kroz suze nam govori Slavica.

Uvijek joj, kaže nam, dobro dođe i hrana, a ako netko želi može joj ostaviti i koju kunu da plati račune ili kupi lijekove. Ovoj se akciji rado odazvala i Morena Ravnić, vlasnica obližnjeg vrtića Maslačak kojeg je pohađao i unuk gospođe Slavice.

Uplate za baku Slavicu

Svi koji bi željeli pomoći baki Slavici mogu se prije javiti Moreni i najaviti donošenje stvari ili hrane, a mogu to učiniti na broj telefona 098/435-566. Također, oni koji žele pomoći Slavici Petrić mogu joj pomoći uplatom novčane donacije na broj tekućeg računa 3213004614 u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), IBAN HR5823900013213004614. Svaka kuna dobro bi joj došla da namiri zaostale režijske troškove i za nabavku lijekova. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter