Samoa zbog ekonomije preskace dan u vremenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnopacificka otocna država Samoa preskocit ce jedan dan u vremenu da bi unaprijedila svoju ekonomiju. Samoa ce krajem godine prijeci na zapadnu stranu medunarodne datumske granice, što ce joj omoguciti lakše poslovanje s Australijom i Novim Zelandom.

U ovom trenutku Samoa za australskim glavnim gradom kasni 21 sat, a za novozelandskim 23 sata. Od 29. prosinca bit ce sat vremena ispred Wellingtona i tri sata ispred Canberre.

Do ove promjene doci ce 119 godina nakon što je Samoa prvi put "promijenila stranu". Tada je sa zapada prešla na istok da bi poboljšala trgovinu sa Sjedinjenim Americkim Državama i Europom. Od tada je prošlo mnogo vremena i Samoi su najveci trgovinski partneri postali Australija i Novi Zeland.

"U poslovanju s Australijom i Novim Zelandom sada gubimo dva radna dana na tjedan", kazao je samoanski premijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi. "Kad je kod nas petak, subota je na Novom Zelandu. Kad mi u nedjelju idemo u crkvu, u Sydneyju i Brisbaneu vec rade", dodao je premijer.

Samoa se nalazi na otprilike pola puta izmedu Novog Zelanda i Havaja. Na otocju površine 2.800 cetvornih kilometara živi 180 tisuca stanovnika.


Podijeli: Facebook Twiter