Samoa, Tokelau i Kiribati ušli u 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici južnopacifickih otocja Samoe, Tokelaua i dijela Kiribatija prvi su ušli u 2012. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Samoa, otocje sa 180 tisuca stanovnika, i Tokelau, skupina atola s 1.400 mještana pod upravom Novog Zelanda, ove su godine promijenili stranu na datumskoj granici, s njezine istocne strane "prešli" na zapadnu, i umjesto da u novu godinu ulaze medu posljednjima, sada su u nju ušli prvi.

Samoa i Tokelau ove su godine preskocili jedan dan, 30. prosinca, i iz ekonomskih razloga uskladili vremenske zone s nedalekim Novim Zelandom i Australijom, svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih ih je prije razdvajao citav dan. Umjesto 23 sata iza novozelandskog Aucklanda, sada su jedan sat ispred njega.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija navikli su da u nove godine ulaze prvi. Radi se o najistocnijem dijelu pacificke otocne države Kiribatija, skupine egzoticnih tropskih koraljnih otoka koju je u 18. stoljecu otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je tako Kiritimati poznat i pod nazivom Božicni otok.


Podijeli: Facebook Twiter