Samo zajednički može se djelovati u borbi protiv ovisnosti

Učenici osnovnih škola Stoja i Veruda sudjelovali su u utrci
Učenici osnovnih škola Stoja i Veruda sudjelovali su u utrci

Aktivnostima na šetalištu Lungomare u utorak je započelo ovogodišnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca. U tom se razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti.

Trka s porukom

Upravo u utorak održana je prva takva aktivnost. Zajedničkom organizacijom Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Istarske županije (Bježi-Via), Pula sporta, Udruge UZPIRO, OŠ Stoja i OŠ Veruda s Policijskom upravom istarskom održana je utrka učenika osnovnih škola Stoja i Veruda od Mornara do Gortanove uvale i natrag, a 20 najboljih nagrađeno je simboličnim nagradama, majicama iz kampanje Bježi/Via. Jedan od učenika koji je među prvima ušao u cilj bio je Ivan Peruško, učenik 7a razreda OŠ Veruda.

- Inače treniram trčanje i biciklizam pa mi nije bilo jako teško. Bilo je sve skupa odlično, staza je bila lagana, ali poruka ove trke zapravo je lijepa, rekao nam je Ivan po dolasku u cilj.

O aktivnostima Policijske uprave istarske govorila je načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić koja je istaknula da organiziranje niza aktivnosti ima za cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti, jer su danas, na žalost, sredstva ovisnosti široko dostupna, pa je ovaj problem tim veći. Rekla je da se zajednički treba boriti i potaknuti javnost na razmišljanje i djelovanje na ozbiljno rješavanje tog problema. I dogradonačelnica Elena Puh Belci naglasila je važnost zajedničkog preventivnog djelovanja te spomenula gradsko Vijeće za komunalnu prevenciju koje, između ostalog, u svom planu aktivnosti radi i na prevenciji ovisnosti.

Mile Orešković, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske, iznio je podatke o aktivnostima policije pa je tako spomenuo da je u prvih deset mjeseci ove godine, na području PU istarske, u odnosu na isto razdoblje lani, evidentirano 16,2 posto više kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dakle više kaznenih djela i veći broj zapljena droga. No, da je to povećanje rezultat pojačanih aktivnosti policije. Govoreći o količinama zaplijenjenih droga, i dalje je, kaže, najzastupljenija marihuana, pa sintetičke droge tipa amfetamin i metamfetamin, a onda slijede kokain, heroin pa sve do lijekova koji su na popisu droga.

Košarka na Portarati

U narednom periodu preventivne aktivnosti će se nastaviti tribinama u istarskim osnovnim školama. Također, 8. prosinca, na Trgu Portarata održat će se košarkaški turniru u slobodnim bacanjima za učenike sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom ''Baci drogu u koš", a 15. prosinca u OŠ Veli Vrh, održat će se malonogometni turnir ''Život bez droge je prva liga''. Na području cijele Istre policijski službenici će provoditi projekt ''Zdrav za pet'', namijenjen učenicima osmih razreda i prvih razreda srednjih škola.

Inače ova služba u prvih šest mjeseci ove godine radila je s ukupno 1.126 osoba. Od tog broja, zbog konzumacije droga javile su se 493 osobe i 95 članova njihovih obitelji. Usporedbom s 2015. vidljiv je porast od 6,2 posto, iako je broj osoba koje su se javile u Službu zbog konzumacije droga manji za 1,8 posto. U prvoj polovici ove godine evidentirano je 159 novih korisnika službe, od čega 28 zbog ovisnosti ili konzumaciju droga. Zbog ovisnosti o heroinu javilo se osam osoba, dvije zbog ovisnosti o buprenorfinu, dvije zbog konzumacije amfetamina, jedna zbog zlouporabe benzodiazepina. Zbog konzumacije marihuane javilo se 15 novoevidentiranih osoba.

Nagrađeni autori najboljih slogana

U utorak na utrci učenici OŠ Stoja i Veruda, umjesto startnih brojeva nosili su jedan od tri odabrana slogana. Naime, na raspisanom natječaju za slogane pristiglo je ukupno 78 slogana iz osnovnih škola Monte Zaro, Centar, Kaštanjer, Giuseppina Martinuzzi, Vidikovac i Veli Vrh. Kao najbolji odabrani su slogani "Moj izbor nije biti ovisan zato jer bez droge - kocke - pića život je bolja priča" Davida Glavaša, učenika 8c OŠ Veli Vrh, potom "Moj izbor nije biti ovisan zato jer želim biti bezbrižan, a ne beživotan" Leona Dukanovića, učenika 8a OŠ Giuseppina Martinuzzi, te "Moj izbor nije biti ovisan zato jer je život jedan, a on je s drogom bijedan" Klaudie Mijačević, učenice 7b OŠ Monte Zaro.

- Inače pišem pjesme, većinom one koje se rimuju pa mi je i ovo bilo lagano, jer se time bavim. Ljudi koji su ovisnici misle da se time, alkoholom ili drogom, problem može lakše riješiti, ali to nije tako. To nije rješenje. Moja susjeda ima problem s pušenjem, probala sam je pitati zašto puši, a ona mi je rekla da ju je društvo nagovorilo da proba i sada se toga ne može riješiti, rekla nam je Klaudia Mijačević, učenica 7b OŠ Monte Zaro. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter