Samo za hranu 40 posto place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Statistike ne lažu, a govore nam da su cijene prehrane od 2005. godine porasle za gotovo 20 posto, nekih usluga i daleko više. Kruh je, primjera radi, skuplji za 30 posto negoli prije šest godina, povrce za 37,2 posto, a stanovanje i energija za 33 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u sijecnju ove godine su, u odnosu na prosinac 2010., bile u prosjeku više za 0,6 posto, a u odnosu na sijecanj 2010. godine za 1,9 posto - pokazalo je jucer objavljeno izviješce Državnog zavoda za statistiku. Statistike nažalost samo potvrduju ono što svaka prosjecna domacica vec zna - cijene hrane svakoga su dana sve više i više.

Što je to i za koliko tocno poskupjelo istražili smo usporedujuci cijene prehrambenih artikala unazad dvije i pol godine. Naime, u Glasu Istre u listopadu 2008. godine u nekoliko smo navrata objavljivali usporedne tablice cijena 30-ak artikala u svim vecim pulskim ducanima. Ti su nam podaci jucer poslužili kao osnova za usporedbu s današnjom situacijom. Vec letimicnim pregledom može se zakljuciti da su najviše poskupjele osnovne namirnice poput brašna, šecera, mlijeka, masnoca, tjestenine…

Jedino cijena ulja nepromijenjena


Primjerice, dok je kilogram bijelog brašna (tip 550) u trgovinama 2008. koštao od 3,79 do 5,99 kuna, danas se u vecini trgovina prodaje po cijenama koje variraju izmedu 5,29 i 6,68 kuna. Dakle, cijena nekad najskupljeg kilograma brašna danas je prava prilika. Nadalje, šecer kristal (pakiranje od kilograma), ovisno o ducanu, koštao je od 5,29 do 5,97 kuna. Jucer je najjeftiniji koji smo uspjeli pronaci stajao cak 7,29 kuna ili dvije kune više. Cijena litre trajnog mlijeka (2,8 posto masnoce) 2008. godine kretala se od 4,39 do 6,58 kuna, a najjeftinije koje smo jucer pronašli na policama koštalo je 5,99 kuna.

Znacajno je poskupjela i tjestenina. Prije dvije i pol godine pola kilograma obicnih durum špageta koštalo je oko šest kuna. Danas, koštaju od sedam i pol pa sve do više od devet kuna. Poskupjela je i kava - primjerice 100 grama mljevene Franck kave koštalo je od 6,99 do 7,99 kuna, dok danas svugdje košta više od osam kuna. Iznimka je Konzum, gdje smo je na akciji uspjeli pronaci po cijeni od 7,99 kuna.

Što se tice ulja, ono Zvijezdino suncokretovo (pakiranje od litre) koštalo je 2008. godine oko 13, 14 kuna. Jednaka mu je cijena i danas, s tim da ce se mnogi prisjetiti ne tako davnih dana kada nije prelazila deset kuna. Znatno su u zadnjih nekoliko mjeseci poskupjeli maslac i margarin - prije tri godine pakiranje od 250 grama maslaca koštalo je 9,99 kuna, a danas mu se cijena krece od 14,99 do 16,99 kuna. Po akcijskoj cijeni od 12,99 kuna pronašli smo ga samo u jednom trgovackom lancu. Kolicinski jednako pakiranje margarina nekada se moglo kupiti po cijeni od pet i pol kuna, dok je danas svugdje za barem kunu skuplje.

Brendirane namirnice jeftinije


Mada portal koji svakoga tjedna prati kretanja cijena u zagrebackim marketima www.supermarketi.info, a ciji su clanak o znatnim poskupljenima jucer prenijeli svi mediji, piše da su se znatna poskupljenja dogodila i medu brendiranim proizvodima, zanimljivo je da su, prema našim tablicama, one najskuplje brendirane namirnice u razdoblju od tri godine zadržale jednake cijene, a neke su cak i pojeftinile.

Tako jednaku cijenu od 43,99 kuna vec godinama ima kilogram Cedevite, Cokolino (od 200 grama) i dalje košta oko 13 i pol kuna, litra i pol Jane 4,99 kuna, dok kilogramu Vegete cijene variraju od 45,99 do 64,58 kuna, slicno kao i 2008. godine. Nutella, pakiranje od 400 grama, cak je i jeftinija - 2008. godine teglica se prodavala po cijeni od 21,99 do 24,99 kuna, a sada se može pronaci po tek 17,99 kuna.

Što zakljuciti dok nas plaše poskupljenjima kruha, mlijeka? Istina je da se poskupljenja zapravo dogadaju svakodnevno, bez velikih najava, i ponekad ih je teško detektirati. No, lipa po lipa više, u konacnici rezultira košaricom koja je svaki mjesec teža, a Puljanima najteža. Nažalost, trenutno poskupljuju upravo osnovni prehrambeni artikli koje svi svakodnevno moramo kupovati. (Piše Borka PETROVIC)

Brionkin kruh (još uvijek) nije poskupio
Mada su jucer do nas stigle informacije da je poskupio i Brionkin kruh, od direktora Korada Soldatica doznajemo da cijene nisu mijenjali. Barem ne još.
- Nismo korigirali cijene, mada bismo s obzirom na situaciju to trebali uciniti. No, gledajuci cjelokupnu društvenu situaciju, još uvijek razmišljamo, kalkuliramo i, iskreno receno, cekamo da vidimo kako ce reagirati drugi u branši, veli Soldatic.
Podsjeca da je kilogram brašna u sezoni koštao 2,20 kuna, a danas 3,40 kuna, dakle poskupio je za oko 50 posto. Osim brašna, poskupjele su, dodaje, i ostale namirnice koje se koriste u proizvodnji kolaca, poput margarina i mlijeka, stoga su šanse da se poskupljenja posve izbjegnu doista male.


Supermarketi.info: Od 138 artikala poskupjela 24

Prema portalu Supermarketi.info, u košarici od 138 pracenih artikala izraziti trendovi poskupljenja zabilježeni su na cak 24 artikla, što cini 17 posto cjelokupne košarice. Ovakve trendove poskupljenja osnovnih živežnih namirnica nisu zabilježili još od pocetka pracenja i objavljivanja cijena. Poskupjelo je gotovo sve: cijena šecera skocila je za više od 15 posto, glatko brašno skuplje je za oko 14 posto, a oštro za oko osam posto, svježe mlijeko za od pet do osam posto, jogurti za od 3,5 do 6,5 posto, margarin za osam posto, banane za 7,5 posto, kukuruz u konzervi skuplji je za više od 14 posto...


Za prehranu 40 posto primanja

Mada je prosjecna placa prošli mjesec iznosila 5.584 kune, vecina obitelji ne može izgurati do kraja mjeseca bez kredita, minusa na tekucem racunu ili dodatnog rada na crno. Razlog je tome što više od 60 posto radnika zaraduje manju placu od prosjecne, njih 115.000 životari na minimalcu, a cak 70.000 zaposlenih ne prima placu. Dodajmo svemu da je u Hrvatskoj trenutno više od 330.000 nezaposlenih.
Puljanima je život još teži - tu je sindikalna košarica najskuplja te minimalni životni troškova vec mjesecima prelaze sedam tisuca kuna. Podsjetimo, samo na prehranu mjesecno ode 40 posto ukupnog budžeta.

 


Podijeli: Facebook Twiter