Samo unutrašnja Istra imala nešto hladnije ljeto

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Ljeto 2014. godine pamtit će se kao ljeto koje je pojela kiša, kao što je ljeto 2003. godine ostalo upamćeno kao ekstremno toplo i sušno - temperatura je tada bila toplija od 30-godišnjeg prosjeka za čitavih četiri stupnja.

No, statistički gledano, ovo ljeto ne odudara toliko od višedecenijskog prosjeka, odnosno, razlike ipak nisu toliko dramatične koliko bi isprve pomislili. Naime, naša percepcija uspoređuje ovogodišnje ljeto s onima u posljednjih desetak godina koji su uglavnom bili vrlo sušni i vrući, dok meteorološka analiza DHMZ-a ovogodišnje ljeto (ne razmatraju ga kalendarski već kao zbir lipnja, srpnja i kolovoza!) uspoređuje s periodom od 1960. do 1990. godine kada su u našim krajevima ljeta bila u prosjeku zamjetno manje vruća i suha.

Pazin bio topliji za 0,4 stupnja

Stoga, u usporedbi s višegodišnjim prosjekom ljeto je bilo temperaturno normalno samo u unutrašnjoj Istri, pa je tako Pazin od zamišljenog prosječnog ljeta bio topliji 0.4 stupnja. Poreč je na razini ljeta bio topliji za čitav stupanj, što ga je zajedno s južnom Istrom strpalo u skupinu vrlo toplog ljeta. Bujština, zaleđe Poreča i Pule te istočna istarska obala prema istom izračunu spadala bi u kategoriju toplog ljeta. Na razini države normalna je temperatura bila tek u srednjoj Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori i zapadnoj Slavoniji.

Kategorija vrlo toplo obuhvaća sjevernu Hrvatsku (Varaždin, Zagreb, Karlovac, Bjelovar…), Dubrovnik, Zadar, Mali Lošinj i Gospić, dok je u ostatku zemlje prevladavalo toplo vrijeme.

Podaci o oborinama, o kojima se toliko pričalo ovog ljeta, također su interesantni, jer pokazuju drukčije zbirne rezultate od očekivanih. Unutrašnja Istra imala je normalnu ljetnu količinu oborina, dok su zapadna, južna i istočna Istra spadale u kategoriji kišnog ljeta. Vrlo kišno u odnosu na 30-godišnji prosjek bilo je tek u najvećem istarskom gradu, u Puli. Na razini države ekstremno kišno u odnosu na prosjek bilo je u pojasu između Lošinja i Zadra, kategorija vrlo kišno ljeto obuhvaća Liku, karlovačku i sisačku okolicu te Dalmaciju bez Šibenika i Knina u kojima je bilo tek kišno, kao i u sjevernoj Hrvatskoj te Kvarneru. Normalno kišno ljeto uz unutrašnju Istru zabilježeno je u čitavoj Slavoniji te u čabarskom kraju. Ipak, treba naglasiti da su u čitavoj Hrvatskoj zamjetno češći ekstremno kišni dani u kojima se u kratkom periodu na nekom užem području izlije velika količina kiše što uzrokuje češća plavljenja.

Lipanj ekstremno topao

Ako ćemo gledati po mjesecima, lipanj je bio ekstremno topao na čitavoj zapadnoj istarskoj obali od Savudrije do Premanture, a vrlo topao u ostalom dijelu poluotoka. Srpanj je bio temperaturno prosječan u čitavoj Istri, pri čemu je u Pazinu temperatura bila za 0.4 stupnja hladnija od prosjeka. Kolovoz je bio topao na potezu od Poreča do Pule, a normalan u preostalom dijelu Istre. Što se tiče količine oborina, u lipnju je sušno bilo na Bujštini i Poreštini, a drugdje normalno. Srpanj je bio ekstremno kišan na Bujštini, Poreštini, Rovinjštini i Puljštini, a veoma kišan u ostatku Istre, dok je kolovoz bio normalan u odnosu na 30-godišnji prosjek na čitavom području istarskog poluotoka.

Zanimljivo, samo prije dvije godine, 15. rujna 2012., razina akumulacije Butoniga iz koje se vodom opskrbljuje veći dio Istre zbog dugotrajne suše iznosila je tek 32.54 metra, dok je jučer vodostaj umjetnog jezera iznosio 38.63 metra.

Ugodno toplo rujansko vrijeme

Jučer u 14 sati temperatura je prema podacima Istrameta u čitavoj Istri, izuzev Poklona na Učki, bila iznad 20 stupnjeva Celzijusa.

Toplo je bilo u Bujama gdje je temperatura dosegla čak blizu 27 stupnjeva, koliko je bilo i u Bujama. U Rovinju je temperatura dosegla 25.9, u Labinu 25, u Buzetu 24.2, u Vodnjanu 25.6, u Pazinu 21.5, a u Poreču 21.7. U najvećem istarskom gradu Puli (Borik) temperatura je u 14 sati iznosila visokih 28,8 stupnjeva.

Idući dani u Istri trebali bi biti temperaturno ugodni te bez oborina, dok se novo pogoršanje očekuje tek tijekom vikenda. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter