Samo ujedinjeni pobjeduju zlo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svaka nedužna žrtva treba biti oplakana, kršcanski pokopana i rehabilitirana. Medutim, sporno je zašto se isti senzibilitet ne pokazuje za obnovu partizanskih spomenika kojih je u Lijepoj našoj tri tisuce srušeno dinamitom, zašto se falsificiraju brojevi žrtava, manipulira Bleiburgom i zašto se tamo uopce komemorira poražena kvislinška vojska Ante Pavelica.

Predsjednik Ivo Josipovic je deklarirani humanist i antifašist, ne sumnjam u njegove namjere i želju da zatvori stranicu povijesti, ali moje je mišljenje da se nema što odlaziti u Bleiburg. Problem je u tome što se preko Bleiburga negiraju tekovine antifašizma koji nas je odredio, teritorijalno integrirao i uvrstio u red pobjednika, i koji je trajna vrijednost", rekao je IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na središnjem zboru za Bujštinu u povodu Dana antifašisticke borbe, održanom u Plovaniji kraj spomenika palim borcima i žrtvama fašistickog terora.



Osvrnuo se i na ulogu Crkve u 2. svjetskom ratu, isticuci da je laž da su samo hrvatski i slovenski svecenici bili uz NOB, a talijanski nisu, te da je, iako se uglavnom spominju samo oni koje su ubili komunisti, Istra dala 15 svecenickih žrtava raznih nacionalnosti, stradalih i od ruke nacista, fašista i cetnika. Time je, napomenuo je Kajin, želio istaknuti da su se Hrvati, Slovenci i Talijani u antifašistickom pokretu zajedno borili i jednako žrtvovali te da je zlo poput fašizma i nacizma bilo moguce pobijediti samo ujedinjenjem svih slobodnomislecih ljudi, bez obzira na nacionalnost.

Govoreci o granicnom sporu sa Slovenijom, Kajin se založio za najbolje moguce odnose sa susjednom državom, ali i odlucno usprotivio tome da jedna strana koristi svoju poziciju i ucjenjuje bilo koga.



«Do 1991. nismo imali nikakve probleme uz granicu u Istri, što znaci da su ih nisu poceli stvarati Istrijani jedni drugima, vec nacionalisti iz Ljubljane i Zagreba. Ukoliko žele razumjeti Istru trebaju poštivati vrijednosti NOB-a i partizanskog pokreta, priznati da nije bilo Tita da nikad Istra, Rijeka, Zadar i otoci ne bi pripali Hrvatskoj, a Gorica, Kopar, Piran i Izola Sloveniji, da Istrijani nisu nacionalisti i da je Istra prošla strašnu poratnu pricu egzodusa, iseljavanja i neimaštine", rekao je Kajin, zaradivši glasni pljesak i uzvike odobravanja okupljenih.

Nije izostavio ni aktualne gospodarske prilike te je spomenuo da ce najgore doci oko Vazma 2011. godine, pozvao gradane da potpišu peticiju za referendum, a primjerku Jadranku Kosor prizna da su Hrvatsku do dna doveli oni koji vladaju posljednjih sedam ili osam godina.


Podijeli: Facebook Twiter