Samo u lipnju posao pronašlo 6.687 sezonaca

Cijene goriva već su više (M. ANGELINI/arhiva)
Cijene goriva već su više (M. ANGELINI/arhiva)

U prvih šest mjeseci 2017. godine najviše su traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo. Te su djelatnosti tražile ukupno 22.662 radnika i to uglavnom konobara/ica, prodavača/ica, 
kuhara/ica, sobara/ica, čistača/ica, kuhinjskih radnika/ica, pomoćnih kuhara/ica, pomoćnih konobara/ica, recepcionara/recepcionarki, turističkih animatora i animatorica, objavio je jučer državni Zavod za zapošljavanje.

Tako je samo u lipnju zaposleno 6.687 osoba na sezonskim poslovima, a od toga u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo ukupno 4.312 osoba iz evidencije Zavoda. U lipnju ja pak bilo traženo 2.927 radnika, a od toga u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo 1.737 radnika.

U prvih šest mjeseci u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo zaposleno je 22.273 osoba s evidencije Zavoda i to uglavnom konobara, kuhara, sobarica, prodavačica, pomoćnih kuhinjskih radnika, čistačica, pomoćnih konobara i konobarica, recepcionara, recepcionarki ali i drugih zanimanja.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 9.089 osoba, a najviše u administrativnim i pomoćno uslužnim djelatnostima - 2.537, zatim u prerađivačkoj industriji 1.213, djelatnosti prijevoza i skladištenja 1.033, djelatnosti umjetnosti, zabavi i rekreaciji 882 te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, njih 826. Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Šibensko-kninskoj, Osječko baranjskoj te Zadarskoj županiji. (B. PETROVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter