Samo u kolovozu zaposleno 2.724 sezonaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih osam mjeseci 2017. najviše su bili traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo - ukupno 24.311 radnika. Najtraženiji su bili konobari, prodavači, sobari, kuhari, čistači, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari, pomoćni konobari, recepcionari i turistički animatori.

U kolovozu ove godine traženo je 1.228 radnika, a od toga u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo 840 radnika, dok je zaposleno 855 osoba na sezonskim poslovima, a od toga u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo 493 osobe iz evidencije Zavoda.

U prvih osam mjeseci 2017. u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 24.703 osoba s evidencije Zavoda i to uglavnom konobara, sobara, kuhara, prodavača, pomoćnih kuhara, čistača, kuhinjskih radnika, pomoćnih konobara, recepcionara ali i drugih zanimanja. U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se dodatnih 10.480 osoba, a najviše u administrativnoj i pomoćno-uslužnoj djelatnosti (2.941), prerađivačkoj djelatnosti (1.514), prijevozu i skladištenju (1.163), umjetnosti, zabavi i rekreaciji (948) te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (946).

Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj, Osječko baranjskoj, Istarskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Istri je tako u kolovozu na sezonskim poslovima zaposleno 2.724 radnika - 1.029 muškaraca i 1.695 žena. Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 12.975 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i malo 10.154 osoba, što je 78 posto. Od svih zaposlenih osoba izvan matičnog ureda najviše ih je iz kontinentalne Hrvatske i to iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke te Brodsko-posavske županije. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter