Samo su skoknuli na kavu…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapanjujuca je nonšalantnost "majstora" koji nepropisno parkiraju vozila u Labinu, ostavljajuci ih na nogostupima, na po' ceste, zelenoj površini ili jednostavno ispod znaka zabrane. Koliko ste puta opsovali vidjevši da, zbog takvih junaka, i majka s djetetom u kolicima mora na kolnik, riskirajuci da je netko brz i žestok ne «pokupi»?

Nije, naravno, Labin izuzetak. Takva su vremena: najradije bismo autom ušli u dnevni boravak. Namece se pitanje ima li lijeka za našu prometnu nekulturu, za one koji «zaboravljaju» gdje su to krivo parkirali?

Prometnih redara kao možebitnog rješenja gradski vijecnik Željko Ernecic sjetio se, veli, još kao clan Mjesnog odbora Kature, ponukan tamošnjim problemima.

- Najviše zacuduje što tim vozacima koji svugdje parkiraju nije ništa sporno. Kao da ne vide da nekome smetaju, da zbog njih pješaci, ukljucujuci i one najmlade, i na frekventnijim pravcima moraju na cestu. Kad je, primjerice, na gradskom stadionu utakmica, tamošnji je nogostup s obje strane okupiran, a samo malo dalje, kod Doma zdravlja, parking zjapi prazan. Takvu bi komociju - premda negdje doista nedostaje parkirališta - policija trebala sankcionirati, no kao da se time ne stigne baviti. Zato bi upravo prometni redari mogli ublažiti te nevolje, kaže Ernecic.

S njime se slaže i Radmila Pekas iz labinske policije, clanica gradskog Savjeta za sigurnost prometa, s obzirom na to da su redari, kako napominje, ovlašteni za kažnjavanje. Policija, istice, od Grada zahtijeva i stalno angažiranje pauka.

- Gledamo kažnjavati ondje gdje je doista ugrožena sigurnost, na prometnijim mjestima. Kazne pod brisacima ipak nisu rješenje, a jedino za njima možemo posezati, buduci da u Labinu nema pauka. Prije oko osam godina povremeno nam je dolazio onaj rovinjski, no falio je baš kad je najviše trebao. Policija, uostalom, ima i mnogo toga ostaloga za odraditi, objašnjava Pekas.

Posebno je ljuti, podvlaci, bezobrazluk onih koji parkiraju na nogostupu u centru, na Zelenicama kod Hrvatskih voda, «da bi otišli na kavu». Izdvaja i starogradski trg, gdje zbog uskog grla koje nastaje u slucaju nepropisnog parkiranja autobusi ne mogu proci pa policajci katkad moraju preusmjeriti promet dok se ne pojavi nesavjesni vozac.

Iz Grada su ranije isticali da je prakticki sve razradeno za zapošljavanje dva prometna redara, no to ce ove godine izostati jer proracunom nisu predvidena sredstva. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter