Samo referendumom možemo sacuvati zdravlje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko gradani, barem onih nešto više od stotinu okupljenih na drugom predstavljanju studije utjecaja na okoliš izgradnje nove plominske termoelektrane, preksinoc u labinskom kinu, vjeruju u taj dokument pokazalo je - simulirano glasanje. Proveo ga je Dino Debeljuh iz Buja, bivši saborski zastupnik i veleposlanik, na ciji upit "Tko podržava ovakvu studiju?", nitko nije reagirao. Nakon suprotnog pitanja, pak, mnoge su se ruke našle u zraku.

Cetiri i pol satna rasprava protekla je, baš kao i premijerna u Plomin Luci, u ozracju potpunog nepovjerenja publike u podastrete podatke. Uz uobicajeno tematiziranje zdravstvenih posljedica, nametanja ugljena kao energenta, prostornoplanske neuskladenosti HEP-ovog projekta u pogledu snage i pogonskog goriva, u fokusu se našlo pitanje - referenduma.

Referendum da, ugljen ne!

- Samo nam referendum može pomoci u ocuvanju zdravlja! Na temelju cega cete zakljuciti da je narod za elektranu ukoliko mu se ne omoguci izjašnjavanje, porucio je dr. Lucijan Mohorovic, clan gradanske inicijative koja je okupljala protivnike izgradnje TE Plomin 2 na ugljen i zagovarala korištenje plina. "Referendum da, ugljen ne!", uskliknuo je Klaudio Korva, nezavisni labinski gradski vijecnik. I Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative, pricao je o njegovim pokrenutim inicijativama za takvim izjašnjavanjem.



Tvrdnje izlagaca dr. sc. Vladimira Jelavica, koordinatora izrade studije, da ce postrojenje Plomin C 500 MW, zamjensko za cetiri puta slabiji Plomin 1, koristeci najbolju tehnologiju, pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u odnosu na sadašnju, popracene su oštrim komentarima, cesto nagradivanim pljeskom.

Nekoliko je diskutanta ustvrdilo da Labin "više ne može disati", aludirajuci na ovdašnje fabrike s dimnjacima.

- Ogradimo se tu na Labinštini zidom, višim od onog Kineskog, da se samo mi gušimo. Nek' barem ostatak Istre normalno živi!, predložio je umirovljenik Božo Macura. Korva je pak sarkasticno kazao: "Izgleda da bismo vam trebali biti zahvalni za tako cisti zrak!"

Za Lucana Brnjca pod, kako rece, kišobranom ovdašnje prljave industrije živi cijela Istra. "Mi Labinjani smo ekološke budale. Ako se vec moramo trovati, neka barem ta tzv. ekološka renta ide na ocuvanje zdravlja i života, a ne na place birokracije u opcinama i Gradu", uboo je ovaj pcelar.

Spuštene gace

Branko Ružic, nezavisni vijecnik Picna i bivši IDS-ov nacelnik te opcine, veli da se stjece dojam kako je nova "plominke" gotova stvar jer o njoj ne raspravljaju ni opcinska vijeca, ni gradski, odnosno županijski parlament. "Izgleda da je netko u ovoj prici spustio gace", zakljucio je.



Na primjedbe o manjkavosti podataka iz studije, posebno onih vezanih uz zdravlje (ukljucujuci i izostanak pokazatelja o obolijevanju Labinjana od karcinoma), Jelavic je ljubopitljive upucivao na odredena poglavlja uz opasku da "sve tu piše".

Dr. Mohorovic, labinski lijecnik koji je u mnogim studijama obradivao utjecaj okoliša na zdravlje ljudi, naglasio je da u Europskoj uniji ovakve projekte obavezno prati i procjena utjecaja na zdravlje, što u nas nije slucaj.

- Studija je zamka, nemojte na nju trošiti energiju, to je samo odradivanje zakonske procedure. HEP je izradu tog dokumenta platio Ekonergu, institutu koji je dio istog tog HEP-a, savjetovao je Debeljuh. Korva je, pak, Ljiljani Dravec iz županijskog Odjela za održivi razvoj, koordinatora rasprave, porucio da taj postupak zbog neuskladenosti projekta s regionalnim prostornim planom nisu smjeli provesti. Dravec je ogovorila da ih je na provodenje javne rasprave natjerala zakonska regulativa.


Podijeli: Facebook Twiter