Samo (proklete) emocije

Vedran Šilipetar sa svojom skulpturom (N. LAZAREVIĆ)
Vedran Šilipetar sa svojom skulpturom (N. LAZAREVIĆ)

Do kraja tjedna na trgu Svetog Tome i oko katedrale bit će postavljena izložba skulptura pulskog likovnog umjetnika Vedrana Šilipetra, koji se ovoga puta predstavio serijom najnovijih radova u varenom željezu. Radovi su izloženi na nekoliko različitih lokacija duž Kandlerove ulice. Šilipetar se ovim ciklusom ponovno referira na sakralnu bestijalnu tematiku (koze, bikovi, ptice), ali i produbljuje interes prema geometrijskim i apstraktnim formama u znatno većim formatima koji sugeriraju na kronični nedostatak skulpture u javnom prostoru. Organizatori su Grad Pula, Gradska galerija Pula i Art zona Kandler.

- Cijela je ta priča krenula spontano, neplanirano. Kada sam završio jedan veći posao, htio sam se prepustiti odmaranju i ljenčarenju, ali nisam imao mira i odlučio sam si naći zanimaciju. S obzirom da sam se na podsvjesnim razinama osjećao otpadnikom tamo sam nagonski i krenuo. Na otpad, veli Šilipetar o nastanku toga projekta.

- Igrom slučajnosti i zahvaljujući upornosti svojstvenoj istarskom volu (koju sam naslijedio s majčine strane) nastavio sam tražiti i pronašao oazu željeznog otpada u vlasništvu majstora koji vari lakoćom kakvom otprilike Japanac piše haiku. Od tog dana ne mogu se odvojiti od njegove radione, nepreglednih željeznih viškova - čiju nebitnost i osuđenost na smrt jednostavno ne mogu podnijeti. Navukao sam na recikliranje otpadnog materijala i davanja mu nekog novog života. Ma koliko arhaičan, prevaziđen ili već viđen, a post post modernistički ili konceptualistički orijentiranom kunsthistoričaru izgledao prožvakan, za moj pojam je ovaj proces ravan akcijskom slikarstvu, kazao je Šilipetar ističući da su ovdje prisutne samo emocije, kako ih je nazvao "proklete emocije". Izložba nije imala službeno otvorenje, a nastupio je gitarist Paolo Ujčić. (V. BEGIĆ)

 - GO02974349.jpg PULA, 29.08.2014. - VEDRAN SILIPETAR, SKULPTURE, KANDLEROVA ULICA Snimio Neven LAZAREVIC


Podijeli: Facebook Twiter