Prehrambeno-biotehnološki laboratorij porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam jedini je u Hrvatskoj koji je dobio potvrdu o akreditaciji za sve propisane metode analize maslinovog ulja, što ga čini najkompetentnijim laboratorijem u državi.
Osim toga, lani u rujnu Ministarstvo poljoprivrede porečki je laboratorij proglasilo službenim za potrebe kontroliranja maslinovih ulja na hrvatskom tržištu.
Pojašnjavajući značaj najnovije akreditacije voditeljica laboratorija inženjerka Marina Lukić kazala je da je postojanje ovakvog laboratorija, posebno u Istri kao našoj najrazvijenijoj maslinarskoj regiji, iznimno važno u trenutku kada je sveukupna laboratorijska infrastruktura za nadzor tržišta maslinovog ulja u Hrvatskoj više nego nedostatna, naročito sada kada smo dio velikog tržišta Europske unije.
- U Hrvatskoj u zadnjih šest godina nije postojao laboratorij koji je mogao dokazati autentičnost djevičanskih maslinovih ulja na hrvatskom tržištu. Institut je uložio puno sredstava, vremena i truda da bi Istra i Hrvatska dobile laboratorij koji, u skladu s propisima, može u potpunosti odrediti ili potvrditi kvalitetu i autentičnost djevičanskog maslinovog ulja.
Akreditirani i službeni laboratorij za maslinovo ulje Instituta može nadoknaditi nedostatak u nadzoru i uređenju tržišta maslinovog ulja u Hrvatskoj, veli Lukić. Naime, dosad nije postojala sustavna kontrola maslinovih ulja na domaćem tržištu, deklaracije se zbog nedostatka potrebnih metoda nisu mogle ispitati u cijelosti, već samo djelomično.
Sada bi se pak određen broj boca maslinovog ulja, nasumice odabranih na policama trgovina, redovito trebao analizirati u porečkom laboratoriju. (piše V. KAPELOTO)
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU