Samo ovaj tjedan u Madridu: oprost pobacaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecenici koji ce ispovijedati mlade na skupu katolicke mladeži u Madridu ovaj tjedan moci ce mladim hodocasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobacaja.

Prekid trudnoce je grijeh koji se prema crkvenom zakonu kažnjava ekskomunikacijom. Ovaj se tjedan u Madridu u nazocnosti pape Benedikta XVI. održava 26. svjetski dan mladih na kojem se ocekuje gotovo milijun mladih katolika.

"Ovaj ustupak je odobren da bi vjernicima koji ce nazociti proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti", navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

U madridskom parku Retiro, gdje ce se u subotu održati masovna ispovijed, podignuto je 200 montažnih bijelih kabina za ispovijedi. U tim ce kabinama svecenici na raznim jezicima slušati ispovijedi mladih hodocasnika koji ce u Španjolsku doci iz 193 zemlje diljem svijeta.

Papa Benedikt XVI. u jednoj ce od tih kabina slušati ispovijedi troje hodocasnika u subotu ujutro, uoci mise na kojoj ce sudjelovati 6.000 ministranata.

Papa ce u Madrid doputovati u cetvrtak u cetverodnevni posjet. Vrhunac njegova posjeta bit ce nedjeljna misa u zracnoj luci Cuatro Vientos kojoj ce, kako se ocekuje, nazociti dva milijuna ljudi.

Troškovi Papina posjeta vec su izazvali kritike u Španjolskoj koja se bori s gospodarskom krizom, a za srijedu je sazvan i prosvjedni skup u Madridu.

Svjetski dan mladeži pocinje u utorak i traje do nedjelje. Susret ce osiguravati više od 10.000 redarstvenika, a 30.000 volontera ce se pobrinuti za njegovu internu organizaciju.

Na temelju rekordnog broja rezervacija organizatori ocekuju dolazak više od milijuna ljudi, od cega 70 posto iz inozemstva. Najbrojniji ce biti Talijani (86.000) i Francuzi (50.000), a za njima dolaze Amerikanci, Nijemci, Brazilci, Poljaci, Portugalci i Argentinci.

Susret se organizira pod geslom "Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, ucvršceni u vjeri".


Podijeli: Facebook Twiter