Samo mir štiti Srbe na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski parlament u nedjelju je u jedan sat ujutro, nakon jedanaestosatnog zasjedanja posvecenog dogadajima na sjeveru Kosova, usvojio Deklaraciju o aktualnom stanju na Kosovu. Glasovanju je prethodilo obracanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadica koji je istaknuo kako su mir i stabilnost ''prva i osnovna'' postavka politike Srbije te da se samo mirom mogu zaštiti Srbi na Kosovu.

"Srbija je zemlja mira, Srbija hoce mir za sve ljude na prostoru jugoistocne Europe, mi hocemo mir za sve narode, ne samo za Srbe, vec za sve ostale narode, to je središnja tocka naše politike'', kazao je te dodao da "samo osiguranjem potpore velikih sila i znacajnih cimbenika u medunarodnoj politici Srbija može osigurati i svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji".

Tadic je upozorio kako je recenica predsjednika vodece oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolica, da "ako vrhovni zapovjednik kaže da Srbija nece ratovati, kako ce zaštititi srpski narod", iskazana tijekom današnje rasprave, vrlo opasna jer nakon nje, kako je rekao, Nikolic ustvari ostavlja dilemu da li možda treba danas reci nešto drugo u srbijanskom parlamentu.

"Vi ste rekli, gospodine Nikolicu, da bi bilo mnogo primjerenije da sam ja rekao da Srbija ne želi ratovati, a ne recenicu da Srbija nece ratovati. Na to ja kažem 'Srbija nece ratovati", porucio je Tadic te istaknuo kako sama ideja nasilja u Srbiji uvijek mora biti politicki napadnuta.

Govoreci o ponašanju predstavnika medunarodne zajednice tijekom posljednjih dogadanja proteklih dana na sjeveru Kosova, kazao je kako su pojedini predstavnici medunarodne zajednice ohrabrivali administraciju u Prištini da poduzme ''nasilne unilateralne akte vezane uz zauzimanje administrativnih prijelaza".

"Smatram da je to opasna politika i ti medunarodni predstavnici snose svoj dio odgovornosti. Svako tko se igra ratom na prostoru Zapadnog Balkana snosi odgovornost, ili je kriv ili nije svjestan cime se igra. Mi, koji smo doživeli ratove, bombardiranja, žrtve, mi veoma dobro znamo koliko je opasna takva politicka igra", kazao je.

Tadic je dodao kako smatra da, kao predsjednik Srbije, ima pravo zahtjevati uzdržanost od svih predstavnika medunarodne zajednice u ovoj politickoj krizi i da, kako je rekao, ne preuzimaju na sebe rizik preuzimanja odgovornosti za novonastalu situaciju vec da se jasno vladaju u suglasnosti s vlastitim mandatom statusne neutralnosti.

"Ako je istina da je, kojim slucajem, danas voditelj Eulexa De Marnhac rekao da Eulex poštuje Ustav i zakone Kosova i da podupire uspostavljanje carinske kontrole, on je prekršio statusnu neutralnost Eulexa, i to hocu jasno kazati", istaknuo je Tadic te u daljem izlaganju zatražio od medunarodne zajednice da na Kosovu bude uspostavljeno prijašnje stanje.

Rasprava o deklaraciji i njezino usvajanje na izvanrednoj sjednici srbijanskog parlamenta uslijedili su nakon što su granicne prijelaze Jarinje i Brnjak izmedu Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, nakon cega je NATO te lokacije u cetvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno podrucjima kojima je pristup ogranicen, zaprijetivši primjenom bojevog streljiva u slucaju napada na njih.

Lokalni Srbi potom su u petak postavili barikade na putevima iz Kosovske Mitrovice prema prijelazima, blokirajuci time prolazak vozila Kfora, što je izazvalo dodatne napetosti, a na što je Kfor odgovorio zatvaranjem granicnih prijelaza.


Podijeli: Facebook Twiter