Samo kratki predah između kiša…

Dašak proljeća u pulskom parku (M. ANGELINI)
Dašak proljeća u pulskom parku (M. ANGELINI)

Nakon dugo vremena jučer su ujutro i stanovnici južne Istre strugali led s automobila. U Pazinu je Državni hidrometeorološki zavod u 7 sati izmjerio 0 stupnjeva Celzija, u Poreču je bilo 3, a u Puli 4 stupnjeva Celzija.

Nakon vedre i hladne noći uslijedio je i vedar, topao dan pa su dnevne temperature zraka, unatoč laganoj buri, bilo izuzetno visoke - u 13 sati u Puli je izmjereno nevjerojatnih 16 stupnjeva Celzija. Zanimljivo da je u središnjoj Istri bilo toplije nego na zapadnoj obali pa je u Pazinu u to vrijeme izmjereno 14 stupnjeva Celzija, a u Poreču stupanj manje.

Istramet je jučer na mjernoj meteopostaji Dršćevka u Pazinu u 7 sati izmjerio -0,9 stupnjeva Celzija, što je ujedno bila najniža temperatura zabilježena jučer u Istri. No, već do 13 sati temperatura je u središtu Istre dosegla visokih 15,7 stupnjeva, što je bio i pazinski dnevni maksimum.

Po ALADIN-ovim kartama na internetskoj stranici DHMZ-a, u sljedeća tri dana ne nazire se ozbiljnija naoblaka pa ni padaline. No, ako smo se ponadali dužem suhom i vedrom razdoblju, brzo su nas razuvjerile prognoze na meteorološkim portalima. Naime, na Jadranu i u gorju danas će, po DHMZ-u, biti pretežno sunčano, puhat će burin i maestral, ali bi već krajem dana moglo biti naoblačenja i slabe kiše. Jutarnja temperatura danas u gorju, Istri i Dalmatinskoj Zagori trebala bi biti od -3 do 1, a na moru od 3 uz obalu do 9 mjestimice na otocima.

Danju će većinom biti od 5 do 10, na moru od 11 do 16 stupnjeva Celzija. DHMZ prognozira u srijedu promjenjivo vrijeme, a u četvrtak pretežno oblačno, povremeno s kišom. Puhat će slabo do umjereno, u srijedu umjereno i jako jugo. Temperatura bez znatnije promjene.

Istramet za danas nad Poluotokom prognozira djelomice sunčano vrijeme uz slab vjetar promjenjivog smjera, a na otvorenom će moru slabo jugo zapuhati u drugom dijelu dana i navečer. Temperature zraka mogle bi biti čak i za stupanj, dva više u odnosu na jučer. Sutra očekuju djelomice sunčano na zapadu, dok je pretežno oblačno sa slabom kišom moguće u unutrašnjosti, naročito na riječkom području. (Z. STRAHINJA, A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter