Samo jasni koalicijski odnosi jamce stabilnu Kukuriku vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekivana promjena vlasti na nedjeljnim parlamentarnim izborima postavila je pred nacionalnu politicku elitu nove izazove. Najjasniji su oni pred pobjednickom Vladom Zorana Milanovica, ciji je imperativ pošteno i dobro vladati, bez obzira na sve naslijedene probleme, no razvidno je da su u vrlo teškim dvojbama i poraženi sudionici izborne utrke.

Od HDZ-a do Ladonje, porazi i neuspjesi odredit ce mnoge politicke karijere i perspektive cijelih stranaka, pa cak i politickih opcija. Težak poraz HDZ-a, napokon, predviden je u brojnim anketama i istraživanjima, ali sveopci potop desnice - koja ce u novom saborskom sazivu imati samo jednu zastupnicu, Ružu Tomašic - malo je tko ocekivao.

Pretpostavljalo se da ce odredeni uspjeh imati i liste dr. Ljube Jurcica i Milana Bandica, kao i HSLS, koji nisu pronašli put do Markova trga, ali i da ce za Ladonju glasati barem onoliko biraca koliko ih je izašlo na njihove unutarstranacke predizbore.

Ladonja s jednim mandatom ne bi bila parlamentarna

- To što je  u jednoj izbornoj jedinici prešla prag, ne znaci da je jaka politicka stranka, komentirao je izborni uspjeh stranke Ladonja politolog Davor Gjenero.

- U hrvatskom izbornom sustavu prohibitivna klauzula ne znaci ništa jer postoji prirodni prag za ulazak u parlament, koji je nešto viši. Dakle, irelevantno je što je Ladonja prešla pet posto, a isto bi se moglo reci i da imaju jedan mandat. S jednim mandatom stranka nije u pravom smislu parlamentarna jer nema klub zastupnika, nego je više priljepak u sabornici, pojasnio je.

- Ladonja nije imala šansu postati parlamentana stranka, tvrdi Gjenero te dodaje da i znacajnije stranke poput do nedjelje vladajuceg HSS-a imaju posve neizvjesnu buducnost.

- HSLS je napokon umro, kako smo i ocekivali, a nije bio parlamentaran vec godinama jer nije imao saborski klub, dodaje Gjenero i ukazuje na zlu izbornu sudbinu seljaka.

- HSS je platio ceh koalicije s HDZ-om. Njihov problem je što su im biraci blizu HDZ-ovim i razlikovali su se samo prema tome što nisu htjeli glasati za HDZ. U koaliciji su se te razlike istopile te su bitno otežali poziciju vlastitom birackom tijelu. HSS je održao mjesto u parlamentu, ali sada treba pripremiti lokalne izbore i ne bi trebao biti mrtva politicka stranka. Posebno ima šanse ako krenu negativni procesi u HDZ-u, veli.

Izborni rezultati glavnih suparnika - Kukuriku koalicije i HDZ-a, malo koga su doista iznenadili, ali pomor malih lista i uglednih kandidata ipak izaziva cudenje. Takoder je ocita velika raspršenost glasova na desnici i desnom centru.

- Sve se zbilo, manje-više, onako kako su ankete predvidjele. U analizi izbora, ipak, pokazuje se da su stranke desnog centra pokazale silni narcizam i nedostatak koalicijske pameti. Postotak njihovih izgubljenih glasova je od 20 do 28 posto i uglavnom se radi o glasovima desnog centra. Tu nisu samo HSP-ovci, nego i Jurcic, Bandic i slicni solo igraci, upozorava sociolog dr. Slaven Letica.

Sjaj i bijeda izbora možda se najbolje vidi na primjeru zagrebackog gradonacelnika Milana Bandica, koji je u drugom krugu predsjednickih izbora 2009. dobio više od 900 tisuca glasova, a danas u cetiri izborne jedinice koje pokrivaju Zagreb oko 27 tisuca.

Debakl HSP-a, Budiše, Bandica, Kosora

- Na prvim mjestima rang liste velikih gubitnika su Milan Bandic, Dražen Budiša, Ljubo Jurcic, Darinko Kosor, Velimir Srica i slicni kandidati. HSP je doživio totalni debakl - propao je cim se na sceni pojavio ?apic, ironicno domece Letica.

Mandatar Zoran Milanovic prvi je nakon Ivice Racana koji ne mora uci u komplicirane pregovore s novim partnerima da bi osigurao parlamentarnu vecinu. Za vlast mu ne trebaju ni manjinski zastupnici, ni bilo koja od dvije snažnije parlamentarne stranke odmaknute od HDZ-a, odnosno Hrvatski laburisti i HDSSB.

Obje te stranke, napokon, imale bi velike zahtjeve za sudjelovanje u vlasti - Dragutin Lesar još je prije izbora postavio deset nacela postizborne suradnje, dok bi koalicijska suradnja sa strankom Branimira Glavaša bila prijevara biraca.

- Kukuriku koalicija ima znacajnu parlamentarnu vecinu i to znaci da može sastavljati Vladu, slaže se Gjenero.

- Njihov uspjeh ovisi o tome hoce li biti dobri u upravljanju koalicijskim odnosima i sprijeciti podjele medu njima. Budu li u tome uspješni, lako ce vladati, a ako ne, osipat ce im se vecina koju ce nadomjestiti manjinskim zastupnicima. Na don Ivana Grubišica i Hrvatske laburiste teško mogu racunati, smatra Gjenero i problematizira aktivnosti glavaševaca.

- Žestoka opozicija bit ce HDSSB sa svojih šest mandata. S njima bi opet moglo biti incidenata, smatra.

Hrvatski sindrom spoja na slijepo

Letica uocava da se na ovim izborima pokazao stari sindrom da se hrvatski biraci na brzinu "zaljubljuju" u mlade stranke i stranacke liste.

- Uocavam hrvatski sindrom "blind datea" (spoja na slijepo) u glasanju za Lesara i don Ivana Grubišica, veli dr. Letica.

- To su stranke i liste koje uspiju prvi put, kada se pojave, a kasnije nestanu. Imali smo takav primjer s Borisom Mikšicem, ako ga se netko još sjeca, kad se glasa za macka u vreci. Sada su biraci protestno zaokruživali Hrvatske laburiste i don Grubišica, iako nitko ne zna što oni nude, pojašnjava.

Prve poruke novog premijera analiticari su pozorno išcitali. "Zoran Milanovic je opcenito postao umjereniji i odmjereniji, iz njegovih se poruka vidi da ozbiljno shvaca odgovornost koju ima u rukama. Kako je postalo izvjesnije da ce biti premijer, tako je odmjereniji u retorici", tvrdi Gjenero.

Posljednje poruke odlazece premijerke Jadranke Kosor dvojako se komentira. Necestitanje izbornim pobjednicima može se shvacati kao loše ponašanje, ali i kao odvagana politicka poruka.

- Kosor je vrlo promptno cestitala Mesicu kad je izgubila na predsjednickim izborima. Ne radi se o osobnom stavu, nego o poruci biracima da ce se boriti i dalje te da ce uznastojati u borbi na politickom polju, smatra Gjenero.

- Necestitanje na izborima je kao pljuckanje po podu - znak da se nikoga ne poštuje. Kosor je mogla ostati politicka dama, ali nije, napravila je crnu fleku na vlastitom politickom odijelu, kontrira Letica.

Nakon nedjeljnih izbora, jasno je, više ništa nece biti isto. Na sceni su nova imena i politicki programi, dok gubitnicima preostaje cekanje sljedecih izbora ili pronalaženje posla u kojem su uspješniji.


Podijeli: Facebook Twiter