Samo golf može produžiti sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branko Curic ponovno se prije nešto više od mjesec dana vratio u javne turisticke vode i to na mjesto procelnika Odjela za turizam u Istarskoj županiji. Taj izbor nije nikog zacudio nakon što je došlo do promjena na celu županijske Turisticke zajednice pocetkom ljeta, kada je otišao Tomislav Popovic.

- Koje ce biti vaše glavne zadace sada na mjestu procelnika? Za koje cete se projekte posebno zalagati i zašto?

- Prvo što sam napravio na pocetku svog mandata jest da sam prošao cijelom dionicom Parenzane. Time sam i najavio cime cu se najviše baviti na ovoj funkciji, a to su pretpristupni i strukturni fondovi. Ici cu konkretno prema kandidiranju novih projekata.

- Kakve projekte namjeravate kandidirati za europski novac?

- Možemo suradivati sa Slovenijom i Italijom i to na projektima koji nas medusobno povezuju. Moj je prijedlog, primjerice, da se iz tih fondova financira izrada master plana turizma koji bi se ponovno trebao izraditi jer Europa podržava takve projekte. Isto tako za strukturne fondove vec imam pripremljena dva golf projekta. Jedan od njih je golf igralište u Zelenoj laguni buduci da tamo nije predvidena izgradnja i puno je toga vec odradeno.

- Ipak, cini se da istarski turizam zasad, osim Parenzane, nije dobio ništa konkretno od pretpristupnih fondova i da se projekti rade samo radi projekata. Primjerice, proveden je projekt "Heart of Istria" koji je trebao promovirati naše kulturno blago, a u turistickim zajednicama nema niti jedne brošure o kulturnoj baštini i kulturnim rutama. Kako to komentirate?


- Puno se radilo po mnogim resorima, ali tu ima još jako puno prostora. Istina, pitanje je kako da te projekte stavimo u funkciju. Radit cu na tome kako da nadem putove da te projekte stavimo u funkciju jer oni služe za promociju citave Istre i obogacuju njenu ponudu. Primjer za to je Parenzana koja na služi samo Motovunu, nego svima.

- Znaci, odjel ce se baviti samo EU-fondovima?


- Druga bitna stvar koja ce biti u žiži mog interesa je ono što Istri jako fali, a to su greenfield investicije. Mi nemamo razvoja. Trebaju nam veliki projekti kao što je "Brijuni riviera".

- Smatrate li da je Kempinski ogledni primjer turistickog i golf projekta koji je potreban Istri?

- Pozitivno bih ocijenio taj projekt s rezervom glede izgradenosti apartmana koja je možda trebala biti manja, ali nemojmo zaboraviti da se ta investicija dešavala u apartmanskoj revoluciji. Tamo se desila investicija i dobro se iskoristio prostor koji nije bio baš najatraktivniji, kontaminiran bespravnom izgradnjom i ciji prirodni resursi nisu najidealniji. Mislim da je dobro da je tamo izgraden hotel koji je, po meni, jedan od najkvalitetnijih u Istri. Desila se i ona fantasticna golf kuca i golf igralište.

- Medutim, trenutno je hotel, a i polovica golf igrališta, zatvoren. Kako to komentirate?


- Jasno da ne možete napraviti jedan hotel s pet zvjezdica u moru objekata s tri zvjezdice. To su razlicite klijentele. Stvar je destinacije. Ako imate hotel s pet zvjezdica u destinaciji od tri, onda vi "pušite". To je projekt star godinu dana i mi smo relativno negativno prema njemu raspoloženi. Treba mu više vremena da pocne funkcionirati. Kada bismo sada imali pet golf igrališta, imali bismo više turista van sezone. Sad u pet-šest popodne u Porecu nema nikog živog na ulici.

- Znaci li to da se sezona u Istri može produžiti jedino golf igralištima?


- Osim golfa trenutno ne vidim niti jedan drugi projekt kojim bi se sezona produžila. Zdravstveni turizam i wellness da, ali kada govorimo u nekim brojkama koje bi bile znacajnije, osim golfa ne vidim znacajnih projekata koji bi to mogli otvoriti. On bi bio motiv dolaska. Imamo oko 100 tisuca golfera u Austriji, 600 do 700 tisuca u Njemackoj, a sada su se sva golf igrališta kod njih zatvorila. Tu vidim veliku šansu, odnosno vidio sam veliku šansu, ali Ladicev primjer je pokazao - nemojte ulagati.

- Što je s vašom privatnom firmom koja se bavila golfom? Jeste li je stavili u mirovanje ili?

- Ne mogu je imati jer je to onda sukob interesa. Ona ce se ili zatvoriti ili prodati. Cak za to imam jednog partnera iz Slovenije. Trenutno je u statusu quo. Osnovao sam je 2008. kada je postojao veliki interes za golfom. Moja intencija je bila otici u tom smjeru, ali to je krajem 2008. zbog krize puklo. (B. BAN)

OVO JE IZVADAK IZ INTERVJUA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter