Samo dva vrtića ispunjavaju pedagoški standard

Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Gotovo niti jedna predškolska ustanova u Puli ne ispunjava Državno-pedagoški standard (DPS) u predškolskom odgoju čija primjena starta najkasnije do kraja iduće godine, a koji u jasličkim i vrtićkim grupama propisuje značajno manji broj djece, kao i veći broj kvadrata u dnevnom boravku vrtića.

Od početka 2014. godine jasličke grupe djece u dobi od šest do 12 mjeseci tako neće smjeti imati više od petero djece, a s njima će morati raditi tri tete, dok će, primjerice, trogodišnjaka u grupi smjeti biti najviše 14, a petogodišnjaka maksimalno 20.

S ostalom djecom, od 13 mjeseci do sedam godina, morat će raditi dvije odgajateljice, i to puno radno vrijeme, dok će svako dijete morati imati i znatno više prostora u vrtiću nego sada.

Svako dijete jasličke dobi u dnevnom će boravku, ne računajući popratne prostorije, morati na raspolaganju imati pet četvornih metara prostora, a dijete u vrtiću najmanje tri kvadrata.

Svi se vrtići u Hrvatskoj uskoro moraju prilagoditi novom pedagoškom standardu.

Novi standardi, kojima bi se trebali zamijeniti oni iz davne 1983. godine, ne bi trebali biti problem u vrtićima koji se tek grade, ili su sagrađeni nakon 2008., no itekako će biti problema sa starim vrtićima, što će zakomplicirati život djeci i roditeljima.

Kako nalaže DPS, naime, u starijim vrtićima novi će se uvjeti postizati "prilagođavanjem broja djece".

U Puli je to dosada uspjelo u samo dva gradska vrtića, dok je u ostalima i dalje previše djece po skupinama i premalo prostora.

- U novim objektima koji su projektirani nakon donošenja novih standarda, prostori u potpunosti odgovaraju broju djece po skupinama i veličini dnevne sobe, a to su dječji vrtići Veli Vrh i Zvjezdice, dok se u skupinama u ostalim vrtićima, koji su sagrađeni prije donošenja standarda, broj upisane djece prilagođava veličini sobe dnevnog boravka, i to po principu manje sobe - manji broj djece.

- Rok za usklađenje koji se odnosi na broj djece u odgojnim skupinama je do kraja 2013. godine, što znači da imamo vremena još godinu dana, odgovorio je nadležni pročelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšić iz Grada Pule.

Trenutno na području Pule u gradskim i privatnim predškolskim ustanovama djeluje 40 jasličkih skupina u kojima je smješteno oko 650 djece te 74 vrtićke skupine s oko 1.819 djece.

Jednostavnom računicom proizlazi da su grupe prevelike u odnosu na propisani standard. U jednoj je jasličkoj grupi u prosjeku 16 mališana, a u jaslicama je prema DPS-u maksimalno moguće imati 12-ero djece u skupini.

Gužva je i u vrtićima gdje u prosjeku borave 24 mališana. Naravno, riječ je o prosjeku, pa je moguće da neki vrtići imaju i manje djece, te da odgovaraju državno-pedagoškom standardu.

Na upit hoće li zbog DSP-a sljedeće godine morati smanjiti broj djece kod upisa u vrtiće i jaslice, iz Grada Pule odgovaraju da je njihov prioritet upisati svu djecu u vrtiće.

Nastavak izgradnje objekata, povećanje prostornih kapaciteta i smanjenje broja djece po skupinama, a s tim u vezi i nova zapošljavanja, drugim riječima, usklađivanje s novim pedagoškim standardom, gradske će vlasti ostvarivati u skladu proračunskim mogućnostima. (M. JERIN i B. MRVOŠ PAVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter