Samo 7 dana lošeg sna ostavlja posljedice na zdravlje


Svega sedam dana nekvalitetnog sna može dovesti do zdravstvenih tegoba, pokazalo je britansko istraživanje po kojem loš san ometa funkcioniranje više od 700 gena i povezan je s većim rizikom od stresa, pretilosti i bolesti srca.

Znanstvenici su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences istaknuli da se nedovoljno sna sve više tretira kao važan faktor u nizu zdravstvenih problema, a voditelj istraživanja profesor Derk-Jan Dijk sa sveučilišta u Surreyu opisao je san kao jedan od stupova zdravlja uz prehranu i vježbanje.

U Britaniji svaki osmi stanovnik noću spava manje od šest sati.

Za potrebe istraživanja britanski znanstvenici iz Surreya proučavali su aktivnosti gena kod 26 dobrovoljaca koji pate od poremećaja spavanja i utvrđeno je da je loš san doveo do usporavanja aktivnosti ili do hiperaktivnosti više od 700 gena. Zahvaćeni geni bili su oni koji su povezani s reguliranjem biološkog sata u organizmu, metabolizma, imunosnog sustava i odgovora na stres.

Brojna su istraživanja dosad pokazala vezu između premalo sna, što je manje od šest sati, i povećanog mortaliteta, pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i poremećaja pažnje, a ovo istraživanje pokazalo je kako i kratkoročni poremećaji spavanja ostavljaju traga.

Znanstvenici su u sklopu istraživanja pratili aktivnost RNK-a - tvari koja prenosi upute od gena do stanica. Dobrovoljci su bili podijeljeni u dvije skupine - jednu koja se tijekom tjedan dana pošteno naspavala, neki i po deset sati, i drugu koja je bila izložena tjednu lošeg sna (manje od 5,7 sati dnevno) a nakon toga morali su ostati budni 40 sati i svaka tri sata prikupljani su uzorci njihovog RNK-a. Utvrđeno je da loš san ugrožava normalno funkcioniranje organizma jer utječe na tako veliki broj gena.

Njemački znanstvenici nedavno su utvrdili da djeca koja se dobro naspavaju imaju bolje pamćenje i da dobar san rezultira većom sposobnošću učenja, razmišljanja i pamćenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter